A legfrissebb hírek szerint összeomlott az oroszok védelme Kurszkban. Szudzsát elfoglalták az ukrán katonák és három irányba is megindultak Oroszország belterületei felé. Zelenszkij rohamlövészei már több mint 30 kilométerre vannak a határtól – számolt be a Porfolio.hu. A Rybar, Oroszország legnépszerűbb háborús think-tankje friss térképet közölt, melyen jól látható, hogy kifejezetten szorult a helyzet Kurszk megyében, mert

  • az ukrán hadsereg elfoglalta Szudzsát, egy 5000 fős kisvárost,
  • az ukrán katonák három irányban is áttörték az orosz védvonalakat és elindultak Oroszország belső területei felé,
  • ukrán katonák vannak 30 kilométerre a határtól, elhagyták már Malaja Loknyát és Martyinovkát is,
  • az ukrán hadsereg már 20 települést ellenőriz Oroszország nemzetközi határain belül, köztük egy várost.

Washington nem aggódik

Nem tart attól az Egyesült Államok, hogy az orosz területek elleni ukrán támadás a konfliktus további eszkalációjához vezetne – írja az Ukrajinszka Pravda. Sabrina Singhre, a Pentagon szóvivője azt közölte, Ukrajna az elfoglalt területeit akarja visszaszerezni a megszálló orosz csapatoktól, a kurszki régió elleni támadás illeszkedik az ukrán hadsereg tervéhez. A szóvivő ugyanakkor emlékeztetett,

Washington továbbra sem támogatja, hogy az ukrán csapatok Oroszország belső, az orosz-ukrán határtól távol eső területeit támadják.

Hozzátette: a kurszki hadművelettel Ukrajna megteszi, amit kell ahhoz, hogy sikereket érjen el. Az Egyesült Államok pedig továbbra is támogatja felszerelésekkel és más módon Kijevet.

Az Európai Bizottság szóvivője korábban – hasonlóan a washintoni állásponthoz – azt közölte, Ukrajnának joga van az önvédelemhez, beleértve az orosz területek elleni támadást is.