Az ukrán erők az éjszaka folyamán rajtaütöttek egy orosz konvojon 40 kilométerre az orosz-ukrán határtól Oroszország Kurszk tartományában, miközben a Kreml szövetségi vészhelyzetet hirdetett, és közölte, hogy további erőket vezényel át, hogy megpróbáljon véget vetni annak a négy napja tartó ukrán betörésnek, amely súlyos csapást mért az általa terjesztett háborús narratíva hitelességére – írja a Guardian.

Az orosz katonai bloggerek által terjesztett videó egy megsemmisült konvojt mutatott, néhány teherautó belsejében holttestekkel, az E38-as kelet-nyugati autópályán Oktyabrszkojénál.

Szakértők szerint a támadás, amely a háború első heteiben a Kijevet ostromló orosz csapatok elleni ukrán támadásokra emlékeztetett, a hatékony „üss és fuss” taktikát követte, de a támadásra valószínűleg kemény választ fog adni a Kreml is.

Az orosz védelmi tárca az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint bejelentette, hogy Oroszország erősítésként Grad rakéta-sorozatvető rendszerekkel, tüzérségi egységekkel és harckocsikkal felszerelt hadoszlopokat vonultat fel a Kurszki területen.

A minisztérium megerősítette, hogy az ukrán csapatok elérték a határtól mintegy tíz kilométerre fekvő Szudzsa városát, hozzátéve, hogy támadást intéztek az ukrán alakulatok ellen az 5500 lakosú város nyugati külterületén.

Szudzsában található az a gázszállító tranzit csomópont, amelyen át még mindig érkezik orosz földgáz Ukrajnán keresztül európai országokba.

A Kurszki terület megbízott kormányzója, Alekszej Szmirnov több biztonsági figyelmeztetést intézett a lakossághoz, felszólítva őket, hogy vonuljanak menedékbe az esetleges rakétatámadások elől. A hatóságok szövetségi állami szükséghelyzetet hirdettek ki a térségben.

Orosz beszámolók szerint az ukránok kedd reggel több száz katonával áttörték a gyengén védett kurszki határt. Az ukrán erők gyors mozgású manőverező hadviselést folytattak, olyan harcmodort, amelyre ritkán volt példa a háborúban, amelyet eddig nagyrészt megerősített lövészárkok és kemény aknatűz uraltak, amelyek többnyire lehetetlenné tették a hasonló műveleteket.

A gyors összecsapások és a korlátozott információforrások miatt nehéz biztosra venni, hogy hol is húzódik a frontvonal a kurszki körzetben. A tavalyi sikertelen nyári ellentámadással ellentétben az ukrán hadsereg nem tett közzé diadalmas videókat a kis falvak elfoglalásáról. Már csak azért sem, mert azóta rájöttek, hogy ezzel is segítettek nyomra vezetni az oroszokat.

A behatolásról szóló információk fő forrásai félfüggetlen orosz hadibloggerek, akik szerint az ukránok elfoglalták Szudzsa nyugati részét.

Ribar, egy orosz katonai blogger szerint az ukránok taktikája az volt, hogy páncélozott járművekkel az orosz állások felé vették az irányt, és egyharmadukkal lekötötték a védőket, míg a többi „megkerülte őket, majd, behatolt a közeli településekre és csapdákat állított”. Ennek eredményeképpen Kijev csak korlátozottan tudta ellenőrizni azt a területet, amelyen tevékenykedett – mondta a blogger.

Az ukrán vezetés eddig nem igen kommentálta a támadást, amely az első alkalom, hogy országuk reguláris fegyveres erői áttörték a nemzetközi határt, bár csütörtök este Zelenszkij utalt a fejleményekre.

„Oroszország hozta a háborút a földünkre, és ezért neki is meg kell éreznie, mit tett” – mondta esti beszédében. Ukrajna szándékai azonban továbbra sem világosak a támadással kapcsolatban.

Hanna Shelest, a Center for European Policy Analysis vezető munkatársa szerint Ukrajna a meglepetésszerű támadással visszaszerezte részben a kezdeményezést, aminek „lélektani hatása volt, mivel meggyengítette azt a képet, amit Vlagyimir Putyin magáról kommunikált, hogy ő az erőskezű elnök, aki megvédi a saját népét”.

Kijev valószínűsíthető katonai reménye, tette hozzá Shelest, hogy „az orosz tartalékokat átcsoportosítják, amivel megkönnyítenék az ukránok helyzetét keleten”. Elismerte azonban, hogy nem történt megerősített csapatmozgás a Donbaszból, ahol Oroszország haderejének nagyobb része hetek óta lassan, de folyamatosan nyomul előre.