Amióta a „Gázai népirtás” című bejegyzést közzétették, több mint 1,124 változtatás történt rajta, melyeket tucatnyi szerkesztő hajtott végre, és a bejegyzés óriási méretűvé nőtte ki magát – Fotó: David Behar

Bár a Nemzetközi Bíróság hivatalosan nem hozott ilyen ítéletet, a „gázai népirtás” című Wikipédia-szócikk naponta több tízezer látogatást vonz, megelőzve a korábbi hasonló „népirtási állítások az izraeli támadás nyomán Gázában” című szócikket. Az ellenzők szerint a szócikk megsérti a Wikipédia irányelveit, elfogult és nem megbízható forrásokra, például a Hamasz gázai egészségügyi minisztériumára támaszkodik.

Az izraeli narratíva és a gázai háborúval szembeni kritikák közötti küzdelem nem hozott jelentős támogatást Izrael számára, különösen, ha az amerikai egyetemi kampuszok vagy egyes európai országok tüntetéseit nézzük. A narratívák harca az utcákon túl az online információs források, például a Wikipédia oldalain is zajlik. A virtuális enciklopédia angol változata újabb harctérré vált a pro-palesztin és pro-izraeli támogatók között, amikor az enciklopédia szerkesztői nemrég tényként állították be, hogy Izrael népirtást hajt végre Gázában.

Július 25-én, több hónapig tartó vita után, a „népirtási állítások az izraeli támadás nyomán Gázában 2023-ban” (Allegations of genocide in the 2023 Israeli attack on Gaza) című szócikk nevét „Gázai népirtás” (Gaza Genocide) címre változtatták. Ez annak ellenére történt, hogy a Nemzetközi Bíróság (ICJ) hivatalosan nem hozott ilyen ítéletet. A Jewish Journal megfigyelései szerint a szócikk nevét megváltoztató szerkesztők az akadémiai kutatók konszenzusára alapozták döntésüket, köztük népirtáskutatók, emberi jogi szakértők, emberi joggal foglalkozó jogászok és holokausztkutatók véleményére.

A szóban forgó szócikk először 2023 decemberének végén jelent meg, annak ellenére, hogy már létezett egy hasonló szócikk az online enciklopédiában. A szócikk egy héttel az október 7-i támadást követően került fel, és a „Palesztin állítások népirtásról” címet viselte. A két szócikk tartalma és a szócikkek íróinak listája eltérő. Az elsőként megjelent szócikket naponta több ezren tekintették meg, de amint a másik szócikk nevét „Gázai népirtás”-ra változtatták, ugrásszerűen megnőtt a megtekintések száma. Ez részben annak köszönhető, hogy a Google a „Gázai népirtás” kifejezést az első helyre helyezte a keresőmotor találatai között.

A Gil Feldman elemző által közzétett Wikipédia használati adatok szerint, amikor a két szócikket összehasonlítják, látható, hogy a háború kezdetétől májusig a palesztinok népirtásra vonatkozó állításait taglaló szócikket napi 90 és 55 ezer között tekintették meg. Májusban kezdődtek a viták a másik szócikk nevének megváltoztatásáról, hogy megállapítsák, Izrael népirtást követ el, és ekkor kezdett el jelentősen növekedni a megtekintések száma. Júliusra már napi 55 ezer olvasója volt, miközben a hasonló szócikk olvasottsága csökkent.