Ha Ciprusra készültél, inkább menj a Balatonra

Ciprus mint védelmi poszt az amerikaiknak

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a Hezbollah terrorszervezethez köthető Al-Akhbar libanoni újság arról számolt be, hogy az elmúlt napokban egy magas rangú amerikai katonai küldöttség érkezett Ciprusra, és megbeszéléseket folytatott a ciprusi hírszerzés és védelmi minisztérium magas rangú tisztviselőivel.

A jelentés szerint a delegáció sok katonai felszerelést hozott magával, és azt mondta a ciprusi tisztviselőknek, hogy a térségben uralkodó feszültségek hátterében Ciprus lesz az egyik védelmi pozíció a Hezbollah terrorszervezet, Jemen vagy Irán támadásaival szemben. A jelentést más forrásból nem erősítették meg.

Azt is közölték, hogy Nagy-Britannia is a szigeten összpontosította erőit, Németország pedig felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, hogy széles körű háború esetén haditengerészeti erőket küldjenek, hogy segítsenek az evakuálásban. Ciprusi vezető tisztviselők felvették a kapcsolatot azokkal a felekkel, akik kapcsolatban állnak az Ellenállási Tengellyel, és kérték, hogy közvetítsék azt az üzenetet, hogy ezt akaratuk ellenére tették, és nem érdekeltek abban, hogy országukat háborúba keverjék.

A Times szerdán arról számolt be, hogy több mint ezer brit katona áll készenlétben a királyság állampolgárainak Libanonból való evakuálására. Az előkészületek részeként a katonákat a brit légierő Akrotíriben, Cipruson található bázisára küldték, mintegy 16 ezer ember evakuálására. Több száz katona még mindig Nagy-Britanniában tartózkodik, de készenlétben állnak, hogy a Közel-Keletre menjenek.