Sok az iskolai erőszak. Borsodban nagy a sötétség

Itt kellett legtöbbször beavatkozniuk az iskolaőröknek

Fotó: Borsodi politikusok

 

HVG közérdekű adatigénylése nyomán az ORFK közölte a részletes adatokat. Összesen 806 nevelési-oktatási intézmény csatlakozott a programhoz, köztük 40 nem állami fenntartású iskola is, de a 2023/2024-es tanév végén csak 712 intézményben volt jelen iskolaőr.

Az állomány feltöltöttsége folyamatosan javul, jelenleg 91 százalékos, ami jelentős előrelépés a korábbi évekhez képest. Az ORFK folyamatos toborzást végez a hiány pótlására. Az iskolaőrök fizetése azonban nem túl vonzó: Budapesten és Pest megyében havi bruttó 336 ezer forint, más megyékben 326 ezer forint, plusz évi bruttó 200 ezer forint cafeteria. Ez az összeg sok esetben megegyezik a garantált bérminimummal, ami feszültséget okozhat más közszférában dolgozókkal összehasonlítva.

Az iskolaőrré válás feltételei viszonylag enyhék: 18 év feletti életkor, középfokú végzettség, valamint megfelelő egészségügyi, pszichológiai és fizikai állapot szükséges. Az iskolaőrök nem rendőrök, de közfeladatot ellátó személyekként sajátos jogkörrel rendelkeznek, beleértve a kényszerítő eszközök használatát is.

A 2023/2024-es tanévben az iskolaőrök 234 esetben intézkedtek, ami növekedést mutat az előző tanévhez képest. Ezek többsége szóbeli figyelmeztetés vagy igazoltatás volt, de 46 alkalommal kényszerítő eszközöket is bevetettek. A leggyakrabban alkalmazott eszköz a testi kényszer volt (38 eset), de előfordult bilincs (4 eset), gázspray (3 eset) és gumibot (1 eset) használata is. Ez jelentős emelkedés az előző tanévhez képest, amikor összesen 27 kényszerítő eszköz használatára került sor.

Az esetek számának növekedése mellett az is megfigyelhető, hogy a legtöbb súlyos incidens Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt mindkét vizsgált tanévben. Nincs mire büszkének lenni, de azért érdemes megjegyezni, hogy messze itt van a legtöbb olyan intézmény, ahol iskolaőrök vannak, és ha arányosan nézzük, az intézmények és az iskolaőrök számát is tekintve, akkor vannak olyan megyék, ahol rosszabbnak tűnik a helyzet.