Törpeállamok és apró szigetek veszélyeztetik Magyarországot az olimpiai rangsorban

Nagy napja volt szombaton az apró karibi szigetországoknak az olimpián: Saint Lucia és a Dominikai Közösség is első érmét nyerte a játékok történetében, ráadásul mind a két ország egyből arannyal indított. A dominikaiaknak Thea LaFond női hármasugrásban szerezte meg a történelmi elsőséget, míg Saint Luciának Julien Alfred hozta az első aranyat 100 méteres női síkfutásban. Alfred ráadásul kedden a 200 méter döntője után is dobogóra állhatott: ott a második helyen végzett.

Amit mindig hivatkozunk

Az első helyezésekkel mind a két ország rendkívül előkelő helyre ugrott az olimpiai aranyérmek lakosságarányos száma alapján összeállított rangsorában. A Dominikai Közösség (amely nem keverendő össze a sokkal nagyobb és népesebb Dominikai Köztársasággal) egyből a hatodik, Saint Lucia pedig a tizennyolcadik helyre került.

Ez az a rangsor, amit itthon is előszeretettel emlegetünk, ugyanis Magyarország a modern kori olimpiai mozgalom kezdete óta szinte folyamatosan az elején szerepel. Ám a közhiedelemmel ellentétben nem a legelején:

a belátható múltban az első helyen mindössze néhány óráig álltunk, egyébként épp az előző olimpia idején.

Az egymillió főre jutó, nyári olimpián szerzett aranyérmek száma alapján sokáig a harmadik legeredményesebb nemzet voltunk a világon a svédek és a finnek után. A svédeket azonban a 2010-es évek második felében két olimpia között sikerült megelőznünk a demográfiai trendeknek, azon belül is elsősorban a bevándorlásnak köszönhetően. Miközben nálunk csökkent a népesség, Svédországban – főleg a migráció miatt – nőtt. Mivel pedig ezen a listán a népességhez viszonyítjuk az eredményeket, így a számolt mutató nemcsak akkor változik, ha egy ország újabb érmeket szerez, hanem akkor is, ha nő vagy csökken a lakossága.https://g7.hu/adat/20240807/torpeallamok-es-apro-szigetek-veszelyeztetik-magyarorszagot-az-olimpiai-rangsorban/