Guzi Blanka és Gulyás Michelle is ott lesz a női öttusázók döntőjében

Guzi Blanka szombaton folytatta olimpiai szereplését a B elődöntőben, ahol a döntőbe jutásért küzdött.

Guzi Blanka számára a verseny a csütörtöki körvívással kezdődött, ahol a 27-31. helyet szerezte meg. Bár ez nem tűnik kiemelkedő eredménynek, a sportoló nem keseredett el, hiszen tudatában volt annak, hogy a vívás nem tartozik erősségei közé.

Szombaton délután fél kettőkor kezdődött a lovaglás, amely Guzi Blanka számára kifejezetten sikeres volt. A Festival Du Brion nevű ló nyergében hibátlan teljesítményt nyújtott, mind a tíz akadályt gond nélkül vette, ráadásul időtúllépés nélkül teljesítette a pályát. Ennek eredményeként a maximális 300 pontot szerezte meg ebben a számban, ami kiemelkedő teljesítménynek számít – ezt rajta kívül mindössze öt másik versenyzőnek sikerült elérnie. Ez a kiváló eredmény jelentősen javított Guzi helyezésén, 500 ponttal a 10. helyre lépett előre a bónusz vívás előtt.

A bónusz vívás során azonban nem sikerült további pontokat szereznie. A 14 ezer fős arénában negyedikként lépett pástra, de a mexikói Arceeo ellen nem tudott találatot bevinni. Bár ez nem jelentett nagy változást a pontversenyben – hiszen egy győzelemért mindössze 2 pont járt volna -, Guzi Blanka a 11. helyre csúszott vissza az úszás előtt.

Az úszás számban Guzi ismét jó teljesítményt nyújtott. A 200 méteres gyorsúszásban 2:16:93-as időt ért el, másodiklett a futamában, ami 277 pontot jelentett a maximálisan szerezhető 300-ból. Ezzel az eredménnyel az elődöntőben a 9. helyet érte el úszásban.

Az összesített pontversenyben Guzi Blanka a 10. helyről várta az utolsó számot, a laser runt, amely a futás és lövészet kombinációja.

Érdemes megemlíteni, hogy Guzi mellett egy másik magyar versenyző, Gulyás Michelle is kiemelkedően teljesített, különösen az úszásban, ahol megnyerte a futamát, a középdöntőben a második legjobb időt úszta, és összesítésben is a második helyen állt ekkor.

Nagyon jól kezdett mindkét magyar versenyző, az utolsó két kombinált tusában, kiemelkedően lőttek mindketten, és a futás is jól sikerült. Gulyás átvette a vezetést, és toronymagasan vezette a mezőnyt, Guzi pedig folyamatosan jött fel, már az ötödik helyen állt. A cél a kilencbe kerülés volt, hogy a vasárnapi döntőbe jusson, ugyanakkor arra is figyelni kellett, hogy maradjon elég a holnapi versenyre, ami a versailles-i kánikulában nem is volt olyan egyszerű.

A futás végén Gulyás két társával kézfogással együtt ért be, ami rendkívül sportszerű és szimpatikus pillanat volt – a döntő szempontjából nem volt lényeges. A 4. helyen Guzi Blanka is célba ért, Gulyás, aki vezetett, bevárta őt a célvonalnál, mindketten 1397 ponttal zártak.

Vasárnap a döntőben, ahol tizennyolcan küzdenek majd, és a két magyar egyáltalán nem esélytelen.