Kedd kora hajnalban betört az ukrán hadsereg Oroszország területére. A váratlan támadás a legnagyobb hadművelet, amit Ukrajna a háború kezdete óta szuverén orosz terület ellen indított.

A kurszki előtetörés az orosz civilek életét is gyökeresen felforgatta. A régió vészhelyzetek kezeléséért felelős minisztériuma bejelentette, hogy már több mint 76 ezer határmenti területen élő orosz hagyta el az otthonát. Legtöbben Kurszk városában kértek menedéket, a település polgármestere szerint már több mint 16 ezren adtak be ideiglenes tartózkodás iránti kérelmet.

Eközben Alekszandr Lukasenka belarusz elnök elrendelte a belarusz katonák átvezénylését az ukrán határ melletti régiókba. Lukasenka állítása szerint csapatai emellett lelőttek körülbelül egy tucat ukrán drónt péntek éjjel. Az elnök szerint ezek támadó drónok lehettek. Azt mondta, egyetlen ukrán provokáció sem marad válasz nélkül.

Szétlőtt ház képe, amelyet a kurszki régió kormányzója tett közzé és amiről azt mondja, Szudzsa városában készült, egy lakóház van rajta, amit ukrán rakétatámadás semmisített meg.
photo_camera Szétlőtt ház képe, amelyet a kurszki régió kormányzója tett közzé és amiről azt mondja, Szudzsa városában készült, egy lakóház van rajta, amit ukrán rakétatámadás semmisített meg. Fotó: -/AFP

Az ukrán támadás részleteiről egyelőre kevés biztosat lehet tudni, miután egyik fél sem szolgáltatott pontos részleteket a front állásáról. Az ukránok azt állítják, hogy péntek este elfoglalták a Gazprom gáztranzitállomását, ezt azonban még nem erősítették meg független szereplők. Az viszont biztos, hogy három oroszországi régióban azonnali hatállyal rendkívüli biztonsági intézkedéseket rendeltek el szombat délelőtt.

Arról, hogy az ukrán hadsereg mit és miért csinál Oroszországban, itt írtunk bővebben. (via The Moscow Times)