Skip to content

Orosz propaganda áll a mögött, hogy komoly viták dúlnak arról, vajon valóban nő-e az algériai ökölvívó, Imane Helif

Orosz propaganda áll a mögött, hogy komoly viták dúlnak arról, vajon valóban nő-e az algériai ökölvívó, Imane Helif

Moszkva és az olimpia: Ha már nem lehetünk ott, pusztuljon az egész.

Jórészt az orosz propaganda áll a mögött, hogy komoly viták dúlnak arról, vajon valóban nő-e az algériai ökölvívó, Imane Helif. A Helif-ügy életben tartása azonban csak egy szelete a párizsi olimpia elleni moszkvai propaganda-hadjáratnak. Ha már nem engedtek minket versenyezni, akkor legalább nektek se legyen jó – gondolják a Kremlben.

„Atléták tucatjai betegedtek meg Covidban, az amerikai tornász inkább egy gyorsétteremben evett, a rendőrök panaszkodnak az ágyipoloska-invázióra, a bajnok férgeket talált a tányérján lévő halban – ez történt az olimpia 11. napján” – csak egy az egyébként sikeres párizsi olimpiáról szóló orosz híradások közül. Az ukrajnai agresszió miatt az ötkarikás játékokról kizárt országban valószínűleg sokan el is hiszik, hogy a francia fővárosban semmi sem működik, már csak azért is, mert most történt meg először a Szovjetunió által bojkottált 1984-es Los Angeles-i olimpia óta, hogy a szovjet, majd az orosz tévécsatornák nem közvetítik a világ legnagyobb sporteseményének történéseit.

Dübörög a mesterséges intelligencia

Míg az orosz médiumok minden elkövetnek annak érdekében, hogy nézőik és olvasóik ne bánják, hogy az orosz sportolók – kivéve 15, semleges zászló alatt indult versenyzőt – kényszerűen távol maradtak az olimpiától, a Kreml propagandagépezete jóval több energiát és pénzt öl abba, hogy a világ közvéleménye előtt is lejárassa a rendezvényt.

A kampány már hónapokkal a játékok megkezdése előtt elindult, az egyik célpont a korruptnak, oroszellenesnek és tehetségtelennek ábrázolt Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) volt. A fő csapásirány azonban az volt, hogy félelemkeltéssel elriasszák a nézőket a rendezvénytől: a Microsoft elemzése szerint a korábbi orosz dezinformációs akciókban részt vett szereplők – részben mesterséges intelligencia (MI) által készített fényképek és videók segítségével – azt sugallták, hogy az olimpia erőszakba fog fulladni és egymást érik majd a rendezők, illetve az izraeli sportolók elleni támadások. Az amerikai cég megállapította, hogy egyebek mellett az orosz államhoz köthető Storm-1679 és Storm-1099 csoport legalább 15 francia internetes oldalt másolt le, és a hamisított oldalakon ontották az orosz propagandát.

A párizsi pályaudvarok zsúfolásig vannak utasokkal a megnyitó napján, amikor összehangolt szabotázsakcióval zavarták meg a TGV-hálózat működését
AFP / Umit Donmez

Készült egy film is: „Az olimpia elesett” című „alkotásban” egy Tom Cruise hangját utánzó MI-narrátor sorolta fel az orosz propaganda összes érvét. A készítők komoly szaktudással rendelkeztek és nem sajnálták az időt sem művük elkészítésére.

Az olimpia kezdete előtt a francia hatóságok őrizetbe vettek egy orosz származású séfet, aki éppen azon munkálkodott, hogy beváltsa azon előrejelzéseket, amelyek szerint nem lesz problémamentes az olimpia.

Hamarosan azonban kiderült, nem sikerült mindenkit lefülelni: az olimpia nyitónapján összehangolt támadás érte a gyorsvasúthálózatot, több helyen is felgyújtották az áramellátást biztosító vezetékeket. Néhány nappal később pedig több internetszolgáltatót ért támadás, a rendőrség szerint egyáltalán nem kizárt, hogy az akciók mögött oroszok, illetve az oroszokkal együttműködő francia elkövetők állnak.

Macron és a szeméttelep

Az olimpia idején is folytatódtak a lejárató akciók. Ugyancsak MI-vel készült például az a több százezerszer megosztott kép és álvideó is, amelyen egy Emmanuel Macron francia államfőre hasonlító színész az Eiffel-torony közelében, egy szeméttel teli medencében úszik, s hátán fekáliadarabok éktelenkednek. „Párizs, Párizs 1,2,3. Ugorj a Szajnában és pisilj bele” – szólt a videóhoz mellékelt dalocska szövege.

Egy másik – ugyancsak a párizsi olimpiát érintő állítólagos fenyegetésekre utaló – videó arról szól, hogy a párizsi amerikai nagykövetség figyelmeztette az USA-állampolgárokat, a terrorveszély miatt ne használják a párizsi metrót.  A rövid videót sokan megnézték, jó részük valószínűleg nem tudta, hogy ilyen figyelmeztetést a diplomáciai képviselet nem adott ki.

„Az olimpia elleni orosz dezinformációs kampány kiemelkedően jó technikai színvonalon van. Az teszi különlegessé a támadássorozatot, hogy a készítők a legfejlettebb MI-programokat vetik be az álvideók, képek és internetes oldalak létrehozásához” – mondta az internetes dezinformációs akciókat elemző szakértő, Gordon Crovitz, a NewsGuard intézet vezetője.

A legnagyobb visszhangot ugyanakkor az az orosz szereplők által indított és az orosz propaganda által felerősített kampány váltotta ki, amely szerint az algériai női öklöző, Imane Helif a valóságban férfi, mivel az X kromoszómák mellett Y-ok is találhatóak a sportoló sejtjeiben. Az egész kampány akkor indult, amikor Helif 2023-ban a világbajnokság elődöntőjében legyőzte az addig veretlen orosz Azalija Aminevát. Ekkor különféle teszteket végeztek Helifen – állítólag tesztoszteronszintet ellenőriztek, vagy a sportoló kromoszómáit vizsgálták meg – és a mai napig hivatalosan nem ismertetett eredmények alapján Helifet diszkvalifikálták. Amineva visszakapta veretlenségét, Helifet pedig hazaküldték.

Boksz és az orosz hatás

A dolog szépséghibája, hogy a diszkvalifikálásról a különféle korrupciógyanús esetek miatt a NOB által már jó ideje el nem ismert bokszszövetség, az IBA döntött, amelynek élén egy orosz állampolgár, Umar Kremljov áll. Az IBA annak ellenére minősítette férfinak Helifet, hogy az algériai sportoló indult a tokiói olimpián is, és ott még a döntőbe sem jutott be. A tesztekről továbbra is csak annyit tudni, hogy azokat nem átlátható módon végezték el, s hogy az IBA vezetői is egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat adnak arról, hogy pontosan milyen vizsgálatoknak vetették elé az algériai ökölvívónőt.

A Kreml kívánságait zokszó nélkül végrehajtó IBA – amely egyebek mellett kizárta az Oroszország által megtámadott Ukrajnát a szervezetből – vezetője Vlagyimir Putyin államfő csodálójának számít, s miközben a szervezet összerúgta a port a Nyugattal, az IBA egyetlen szponzora az orosz energetikai monopólium, a Gazprom lett.  Kremljov – akinek eredeti családneve Luftulojev volt, ám megváltoztatta, miután előbb zsarolásért, majd testi sértésért elítélték őt – ma már az oroszországi sportfogadási piac főszereplője, s amikor összeveszett Thomas Bach-hal, a NOB főtitkárával, „fő szodomitának” nevezte a sportvezetőt.

Moszkva egyébként 1984-ben, amikor a Szovjetunió azért bojkottálta a Los Angeles-i olimpiát, mert a nyugati sportolók az afganisztáni szovjet beavatkozás miatt nem mentek el az 1980-as moszkvai ötkarikás játékokra, már próbálkozott lejárató akciókkal. Akkor az volt a fő mondanivaló, hogy az afrikai és ázsiai sportolók életveszélyben lesznek az USA-ban, mert Los Angelesben bandák vadásznak majd a fekete és egyéb, nem fehér sportolókra. 2016-ban pedig komoly botrányt okoztak a franciaországi foci Eb-n az orosz drukkerek. A kemény mag – vélhetően nem teljesen önszántából – komoly verekedéseket provokált az angol szurkolókkal, és többször előfordult, hogy az oroszok angol mezbe bújva provokálták más nemzetek szurkolóit.

Kizárás kizárás után

Oroszországnak egyébként az utóbbi években nincs szerencséje a nemzetközi sportversenyekkel: 2019-ben az országot azért tiltották el a részvételtől, mert az orosz állam tevékenyen részt vett a válogatott sportolók doppingolásában, ezért az orosz sportolók a 2021-re halasztott tokiói, majd a 2022-es pekingi téli olimpián sem vehettek részt hivatalos állami csapat tagjaként. Az eredetileg négy évre szóló eltiltást később két évre mérsékelték, ám az oroszok így is csak országuk olimpiai bizottságának (ROC) zászlaja alatt küzdhettek az érmekért. Oroszország most a Barátság Játékok nevű olimpiapótló rendezvénnyel igyekszik felkelteni a világ figyelmét, ám a közelmúltban Moszkvában bejelentették, a 2024-re tervezett rendezvényt legkorábban jövőre tartják meg.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



10 Comments

  1. Ványadt bácsi
    2024.08.11. 06:57

    Van, vagy nincs Y kromoszómája?
    .
    A többi púder!

    2
    1
  2. Névtelen
    2024.08.12. 12:57

    nyilvánvaló zavarkeltés, kb minden 5. sportolónő ilyen, elég ha ránézel egy kajakosra, dobóatlétára, stb

    2
    1
    • Névtelen
      2024.08.12. 15:06

      ökörség

    • Névtelen
      2024.08.12. 15:26

      Értem.
      Ugye ágyad fölött már ott lóg Imane Helif képe és erre…….

    • Névtelen
      2024.08.12. 16:11

      Tudjuk!

      „Gulyás Michelle hadnagykisasszony OLIMPIAI BAJNOK🥇🇭🇺❤️
      Ha valaki nagyon, de nagyon megérdemelte: Gulyás Michelle egész élete Magyarországról, az alázatról és a szolgálatról szól. Hát most, a magyarok történelmi számában, a kedvenc sikersportágban felért a csúcsra, hogy aztán itthon -bűnügyi nyomozóként- dolgozzon tovább a hazájáért és a népéért. Ez maga a szolgálat!
      Gratulálok, hadnagy kisasszony, Magyarország büszkesége!!!❤️🇭🇺❤️
      Barátsággal: Tvrtko”

      2
      1
      • Névtelen
        2024.08.12. 17:32

        ki nem szarja le?

        1
        1
        • Névtelen
          2024.08.12. 20:33

          csak a hazátlan senki sz@rják le.

  3. Névtelen
    2024.08.12. 18:05

    Svájciaknak 8 érem jutott. Szerintetek ez határoz meg egy nemzetet? Ott még Federer előtt sem estek hasra, tisztelték, de bemehetett nyogodtan egy étterembe enni.
    Azoknak az országoknak létkérdés az ötkarikás szereplés, ahol nincs más, amit fel tudnának mutatni, csak az olimpiai arany.

  4. Névtelen
    2024.08.12. 18:43

    meg egy hájas gyógyszerfüggő vén bűzös cigó

  5. névtelen
    2024.08.13. 13:52

    Csak rá kell nézni erre a bokszoló „nőre”, nem is kell kromoszóma vizsgálat.
    Az Olimpia Bizottság szégyene az ügy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük