Hörcsik a nagy utazó

Augusztusig 126 millió forintot költöttek üzemanyagra a parlamenti politikusok 2024-ben, az első helyet pedig egy borsodi országgyűlési képviselő, Hörcsik Richárd “szerezte meg”.

Ebben talán semmi meglepő nincs, hiszen a sátoraljaújhelyi politikus földrajzilag igencsak messze lakik Budapesttől, valamint az egyéni választókerülete is nagy területet fed le. Az adatokat a Népszava igényelte, és írásukból kiderül, hogy a 199 képviselőből 119-en használták üzemanyagkártyájukat: a 44 ellenzéki politikus 37,2 millióért tankolt, míg a 75 kormánypárti 89,1 millió közpénzt “furikázott el”.

A 2023-as listán megtaláljuk Demeter Zoltánt is az első tízben, mint megyei politikust, aki tavaly csaknem 3,5 millióért járta a vidéket és Budapestet a borsodi családok érdekében.

A Népszava emlékeztet, hogy az országgyűlési képviselők bruttó fizetése jelenleg 1,71 millió forint, amire még jönnek a bizottsági pozíciókban betöltött tiszteletdíjak, így a fizetések elérhetik akár a kétmilliós határt is. A frakcióvezetőké még ennél is jóval több, csaknem 3,4 millió forintos fizetést is jelenthet.