Az oroszok egy olyan kurszki járást is evakuálnak, ami nem határos Ukrajnával

A Kurszki terület Bolsoje Szoldatszkoje-i járásában elkezdték a lakosok kimenekítését – közölte Vlagyimir Zajcev, a körzet vezetője.

„A mai napig nem volt evakuálás a kerületünkben. Mindenki magától ment el, senki sem akadályozta meg. Ma gyűjtjük az adatokat, hogy kiknek van még szükségük kimenekítésre” – írta a járás vezetője, aki szerint sokan vannak a körzetben, de nem akarnak elmenni. Augusztus 12-ig nem érkezett evakuálási kérelem – közölte Zajcev.

Ugyanakkor a Kurszkkal határos Szumi területen Ukrajna minden állampolgár-kategória mozgására korlátozásokat vezetett be a határ 20 km-es övezetében. Az ukrán fegyveres erők vezérkara kifejtette, hogy a korlátozások az ellenségeskedések intenzitásának növekedésével és „az ellenség szabotázs- és felderítő csoportjainak aktiválásával” függnek össze.

Ukrán katonák egy Howitzerrel a Vuhledar frontvonal közelében, az ukrajnai Donyecki területen 2023. július 1-én.
photo_camera Ukrán katonák egy Howitzerrel a Vuhledar frontvonal közelében, az ukrajnai Donyecki területen 2023. július 1-én. Illusztráció: Ercin Erturk/Anadolu Agency via AFP

A Kurszki területen már elkezdték a Szudzsai, a Gluskovói, a Rilszki és a Korenyevói járások lakosainak kimenekítését.Ezek mind az ukrán határ mellett fekszenek, a Bolsoje Szoldatszkoje-i járás viszont ezekkel ellentétben nem határos Ukrajnával: nyugati oldalán a Szudzsai járás, a déli oldalán a Belgorodi terület Belajai járása van, ahol már bejelentették az evakuálást.A 2020-2021-es népszámlálás szerint a Bolsoje Szoldatszkoje-i járásban kb. 11 ezer ember élt. (Meduza)