Skip to content

Elhalasztották a magyar űrhajós kilövését

Elhalasztották a magyar űrhajós kilövését

Nem lép idén magyar a Nemzetközi Űrállomásra: elhalasztották Kapu Tiborék misszióját.

Elhalasztották azt a küldetést, amelynek részeként újra magyar űrhajós juthatott volna az űrbe – szúrta ki a 24.hu a Space.com-on.

A korábbi várakozások szerint az Axiom-4-es missziót akár már idén novemberben elindították volna, viszont a csúszás miatt úgy fest, legkorábban 2025 tavaszán indulhatnak el a SpaceX Dragon űrhajó fedélzetén.

A halasztásról további részleteket nem közölt a NASA, ugyanakkor nem zárható ki, hogy összefügg az ISS legénységének utánpótlásával kapcsolatos problémákkal. Ahogy arról korábban beszámoltunk, technikai hiba miatt nem tud visszatérni a Földre a Nemzetközi Űrállomásról a Boeing Starliner. Az űrhajóval június elején két űrhajós, Suni Williams és Butch Wilmore utazott az ISS-re – akik szintén csak kéthetes küldetést terveztek –, azonban a Starliner meghibásodása ott rekedtek, és azt még a NASA sem döntötte el, hogy mikor és hogyan fogják őket visszahozni.

Amennyiben az űrkapszulát nem tudják belátható időn belül megjavítani, akkor az a két űrhajós csak jövő februárban térhet vissza a Földre a SpaceX Dragon űrhajó következő járatával. Ez a küldetés (Crew 9) azonban szintén késik: a startot legutóbb augusztus 18-ról szeptember 24-re halasztották, szintén a Starliner hibája miatt. A Dragonnal eredetileg 4 űrhajós repült volna az űrállomásra, de elképzelhető, hogy csak két embert visznek fel, hogy legyen hely a visszaútra Williams és Wilmore számára.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2024.08.13. 14:55

    Vajon mennyibe kerül ez az adófizetőknek és mi értelme?

  2. Névtelen
    2024.08.13. 14:56

    https://index.hu/velemeny/2024/08/13/ner-yacht-luxus-fogyasztas-nemzeti-burzsoazia-termekek/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük