A rejtély nyomán elindulva jutottunk el ahhoz a miskolci polgárhoz, aki „büntetőjogi felelőssége tudatában a következőt írta üzenetében: 

Az eltűnt 20 emeletes makettjével kapcsolatban keresem meg önt. Július 10-én reggel, valamivel  8 óra után jártam a kilátóban. Akkor láttam, hogy a szóban forgó dísz ott van, de nincs rögzített állapotban. Sem a ragasztás, sem csavarok nem tartották. 

Két csavar. Ennyi maradt a húszemeletes miniszobrából
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Ekkor lementem és a kilátó előtt dolgozó csapat vezetőjének szóltam. Az egyik munkással visszamentük a teraszra érte. Kértem, hogy juttassák el valakihez, aki illetékes. Többet nem tudok a sorsáról.

Augusztus 6-án bevitték a hivatalba 

Mindezekhez képest a miskolci városháza sajtó osztálya egy sajtóközleményt juttatott el a boon.hu-hoz, amely a következőket tartalmazza: „Az avasi kilátó párkányáról július végén tűnt el a miskolci húszemeletes bérházról mintázott miniszobor, egyike az ottani tizenhárom darab bronzból készült alkotásnak, melyeket egy miskolci iparművész, Országh Gábor alkotott.

Kiderült, hogy a makettet egy hölgy odaadta a kilátó körül dolgozó munkásoknak, akik a szobrot a mai napon eljuttatták Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalába. Ezt követően egyeztetés kezdődött a kilátó kivitelezőjével és a szoborhoz kötődő alkotóval, annak érdekében, hogy a makettet minél hamarabb visszahelyezzék, és az újból látható legyen a kilátó párkányán.”

Visszatették 

Örömteli, hogy megvan az avasi kilátó párkányáról eltűnt, a húszemeletest ábrázoló miniszobor. A két dátum – eltűnés és megtalálás – közötti időszak továbbra is rejtélyes.  

boon.hu