Valami nagyon nincsen rendben a Föld éghajlatával

Greenpeace_Logo_Green_PNG

Ez a levél nem arról fog szólni, hogy 2050-ben milyen lesz az anyagi helyzeted, mekkora lesz a harmónia a családodban, vagy hogy hogyan alakul a karriered. Ahogy te sem, úgy én sem látok a jövőbe, így nem tudom megjósolni, hogy milyen élet vár rád. Egy valamihez azonban nem kell kristálygömb, hogy láthassuk. Egy ma megszülető gyermeknek sokkal kevesebb esélye van a klímaválság miatt egy élhető bolygón felnőni, mint neked, aki ezeket a sorokat olvasod. Ha ez téged is zavar, most elmondom, mit tehetsz ez ellen!

 
image1-Aug-06-2024-08-23-46-1403-PM

Egymást érik a nyári hőhullámok, amelyek figyelmeztetnek minket arra, hogy valami nagyon nincsen rendben a Föld éghajlatával. A július az elmúlt száz év legmelegebb hónapja volt, az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények miatt pedig sokaknak az egészsége is veszélybe kerül. Sokan amiatt aggódhatnak, hogy az aszályok miatt jut-e nekik elég ivóvíz és élelmiszer. És sokan hiába várják azt, hogy településeik képesek legyenek védelmet nyújtani a forróság ellen.

 

Azt is gondolhatnánk, hogy a kormány is érzi, hogy mekkora a baj, és a nyári szabadságokat megszakítva egy új klímatörvényen dolgoznak éppen. Ezt azért is tehetnék, mert belátták, hogy a jelenlegi, mindössze öt szakaszból álló törvény nem nyújt valódi védelmet a klíma- és ökolgiai válság ellen. De a helyzet sajnos nem ilyen bíztató. Együtt kell kiharcolnunk, hogy a jövőnk és a biztonságunk érdekében egy új törvény szülessen!

 

Mi első lépésként elképzeltük, 2050-re milyen lehet Magyarország, amennyiben nem változtatunk, nem cselekszenek döntéshozóink. 2050-re, vagy még akár hamarabb is ilyenné válhat az Alföld, a Mátra, a Balaton és akár Budapest is, mint a képeinken. De tehetünk-e ez ellen? Igen, tehetünk. Együtt új történetet fogunk írni, és elérjük, hogy legyen új klímatörvénye Magyarországnak! Tarts velünk ezen az úton te is!

 

Üdvözlettel:

perger_andras

Perger András

klíma- és energiakampány-felelős

Greenpeace Magyarország