Skip to content

Egy olasz sprinter lesz az első transznemű paralimpikon

Egy olasz sprinter lesz az első transznemű paralimpikon

Egy 50 éves olasz sprinter, Valentina Petrillo lesz az első nyíltan transznemű atléta, aki részt vesz a paralimpián. Petrillo, aki a látássérült sportolóknak kiírt, T12-es besorolású versenyszámban indul, 2019-ben kezdett bele a hormonterápiás kezelésekbe. Az olasz sprinter, aki 200 és 400 méteren is versenyez majd, a BBC Sportnak azt mondta, a paralimpián való részvétele „az elfogadás fontos szimbóluma” lesz.

Ugyanakkor Mariuccia Quilleri ügyvéd és sportoló, aki számos olyan sportolótársát is képviseli, akik ellenzik Petrillo részvételét a női versenyeken, azt mondta, a döntéshozók a befogadást választották a méltányosság helyett, és „nem sok mindent tehetünk ez ellen”.

Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke a BBC Sportnak elmondta, bár Petrillót a jelenlegi paralimpiai sportági irányelvek szerint „szívesen látják” Párizsban, szeretné, ha a sportvilág „összetartana” a transzneműek részvételét illetően.

Mit mondanak a szabályok?

Jelenleg a sportban nincs egységes álláspont a transzneműek befogadásával kapcsolatban. Az IPC lehetővé teszi a nemzetközi sportági irányító testületek számára, hogy saját irányelvet alakítsanak ki ebben a témában, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség és a paraatlétikai szövetség azonban merőben más nézeteket vall.

A korábban IAAF néven ismert szervezet tiltja a transznemű nőknek, hogy a nemzetközi versenyeken a női kategóriában versenyezzenek. A szervezet elnöke, Sebastian Coe szerint a döntés célja, hogy „minden más szempontot háttérbe szorítva megőrizzék a női sportolókkal szembeni méltányosságot”.

Ugyanakkor a paraatlétikai szövetség szabályai szerint azok indulhatnak el a női mezőnyben, akiket jogilag nőként ismernek el. A szabályok mindemellett kimondják, hogy a paraatlétikai szövetség minden transznemű sportolót érintő ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) transzneműségre vonatkozó irányelveinek és a saját szabályzatának megfelelően jár el. Parsons tavaly azt mondta, hogy az IPC nem fontolgatja az összes paralimpiai sportágra kiterjedő szabályozást.

Ki az a Valentina Petrillo?

Valentina Petrillo az előző évben interjút adott a brit lapnak, amelyben azt mondta, már 9 éves korában tudta, hogy ő valójában nő. 14 éves korában Stargardt-kórt diagnosztizáltak nála, ami egy degeneratív szembetegség.

Petrillo 2015 és 2018 között 11 országos bajnoki címet nyert a látássérült sportolók férfi T12-es kategóriájában, majd felesége támogatásával 2018-ban nőként kezdett el élni, egy évre rá pedig megkezdte a hormonterápiás kezeléseket is. Elmondása szerint a kezelés megkezdése utáni hónapokban 10 kilót hízott, és jelentősen visszaesett a teljesítménye a korábbiakhoz képest.

„Sportolóként nehéz elfogadni, hogy egyre csak romlik a teljesítményed. Kompromisszumot kellett kötnöm a boldogságom érdekében” – magyarázta. Nemváltása óta két bronzérmet nyert a paraatlétikai világbajnokságon, mindkettőt tavaly.

A paralimpiai küzdelmeket augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg Párizsban.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2024.08.13. 14:23

    Ezek mind érzékenyített értelmiség legyőzői voltak az emberiségnek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük