Imane Khelif  Donald Trumpot és Elon Muskot is bíróság előtt szeretné látni
Párizs, 2024. augusztus 3.
Hámori Luca (kékben) ugyan elvesztette az algériai Imane Khelif elleni mérkőzést, de az erkölcsi győztes a magyar lány lett

Nyitókép: 

A párizsi olimpia ugyan véget ért, de a francia rendezésű játékok botrányai továbbra is nagy hullámokat vernek. Így van ez a férfi kromoszómái ellenére a női 66 kilogrammos bokszolók között olimpiai bajnoki címet szerző Imane Khelif esetében, hiszen az algériai ügyvédje, Nabil Boudi bejelentette, ügyfele ismeretlen tettes ellen zaklatás miatt feljelentést tett.

A francia ügyészségre benyújtott keresetben többek közt a Telsa alapítója, az X (korábban twitter) tulajdonosa, Elon Musk valamint a Harry Potter-könyvek írója, J. K. Rowling neve is szerepel.

A jogi képviselő szerint az említettek Kheliffel kapcsolatos bejegyzései gyűlöletkeltésre is alkalmasak voltak. Hozzátette, keresetük valójában az X ellen irányul, de a francia törvények értelmében ismeretlen tettessel szemben nyújtották be. Khelif ügyvédje beszélt arról is, hogy Rowling és Musk mellett a volt amerikai elnök, jelenlegi elnökjelölt, Donald Trump is tweetelt Helif esetével kapcsolatban.

„A volt amerikai elnök is posztolt az esettel kapcsolatban, ezért akár szerepel a neve a keresetben, akár nem, őt is vizsgálják majd a nyomozás során. 

Azt kérjük a nyomozóktól, hogy ne csak ezen ismert embereket vizsgálják meg, hanem mindenkit, akit szükségesnek éreznek. Ha az eset a bíróság elé kerül, akkor ezek az emberek bíróság elé fognak állni.

 A keresetet ugyan Franciaországban nyújtottuk be, de az online gyűlöletbeszéd elleni küzdelmet folytató ügyészségnek lehetősége van arra, hogy más országoktól kölcsönös jogsegélyt kérjen” – fogalmazott. Érdekesség, hogy időközben a magyar rendőrség is nyomoz Khelif olimpiai szereplése ügyében.