Simon Gabi a végére csak elintézte

Éppen látta, ahogy elindult a szökőkút, ez úttal már a lakosság örömére.

A felújító munka döntő hányada egyébként május végére befejeződött. A munkálatok során a korábbi medenceteret szétválasztották, és kialakítottak egy, a korábbinál kisebb, földbe süllyesztett szökőkutat, a másik részében pedig virágágyást hoztak létre. Kicserélték a térburkolatot a szökőkút környezetében, valamint – az áramszolgáltató engedélyeztetésétől függően – világítást is biztosítanak a három vízsugárhoz. Sőt padot és fát, illetve szemetest is telepítettek oda.

A helyszínen a műszaki bejáráson megjelent Szunyogh László főépítész felidézte, hogy a tervezést tavaly tavasszal kezdték meg a rendszerváltás óta elhanyagolt területen. Visszatekintéséből az is kiderült, hogy a Győri kapu emblematikus alkotása, az Emberpár Varga Miklós szobrászművész munkája, aki ezért a művéért kapta meg a várostól a „Miskolcért” (Pro Urbe) elismerést. A szobor az egykori Lenin Kohászati Művekben és a Diósgyőri Gépgyárban készült, és 1975-ben avatták fel, hazánk „felszabadításának” 30. évfordulóján, amit egyébként emléktábla is jelez a téren.

Juhász Ákos képgalériája

A terület önkormányzati képviselője stábunknak kifejtette: a teret annak idején a városrész díszének szánták, azonban néhány évtizede annak szégyenfoltjává vált. Simon Gábor álláspontja azonban az volt, hogy az övezet megérdemel egy igazán reprezentatív teret. Ugyanakkor arra is figyeltek – fejtette ki a politikus –, hogy a városrész történelmét is megidézzék, így a szökőkút melletti virágágyásba rózsákat telepítettek.

boon.hu

Fotó. Tik Bandi sem tétlenkedett közben. Archív