Toca már indulhat is Polacek-hez a Méhkirályhoz

Kassa városházának tetején saját méheivel termel mézet a polgármester

A város vezetője, Jaroslav Polaček szabadidejében foglalkozik újkeletű hobbijával, a méhészkedéssel, a megtermelt a mézet pedig térítésmentesen ajánlja fel a lakosságnak – írja a ma7 internetes hírportál.

Ahogy azt az ujszo.com cikkéből megtudtuk: munkáját egy hivatásos szakember, Juraj Mikula segíti. A méhek jelenléte szimbolikus jellegű, a település mintegy 250 000 lakosára utal, valamint a foglalkozást és a rovarok fontosságát hivatott hangsúlyozni. Utóbbit mi sem bizonyítja jobban, minthogy az állatok a kaptárok két és fél kilométeres körzetében is képesek beporozni a virágzó növényeket.

A lap szerint a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő édes nedűből már az első pergetés alkalmával ötven kilogrammot sikerült kinyerni. Az önkormányzat a lakosság mellett reprezentációs célokra, elsősorban vendégek és hivatalos látogatók ajándékaként is fel kívánja a használni a finomságot.

A magisztrátus épülete egy revitalizációs projekt keretében 1 389 307 eurót kapott, melynek összértékéből 550 000 eurót úniós forrásokból finanszíroztak. A támogatás jelentős haladást tett lehetővé a városnak fenntarthatóság és környezetvédelem szempontjából. Az összegből a létesítmény tetőszerkezetének egyes részei teljes rekonstrukción estek át, beleértve a szigetelésüket is. A projekt részeként továbbá több mint 1700 négyzetméter területű zöld növényzet javítja az épület környékén a mikroklímát, növeli a környezet biológiai diverzitását, valamint felfogja az esővizet és csökkenti az energiaköltségeket.

A ma7 hírportál vonatkozó videóját itt találja.

Szöveg: Vásárhelyi Gabriella