Katolikus pap is ellenzi a Szabadság-szoborra tervezett keresztet

Katolikus pap is ellenzi a Szabadság-szoborra tervezett keresztet: helyezzenek el kiskakast gyémánt félkrajcárral a talapzaton

Dagad a botrány a Citadella talapzatára tervezett kereszt körül. Korábban nagy vitákat váltott ki a kérés, kell-e oda a vallási jelkép. Most egy jezsuita szerzetes, katolikus pap szólalt meg a ügyben, nyílt levelében kifejtette, hogy ő is ellenzi a kereszt felhelyezését a Szabadság-szoborra.

Korábban a Blikk is beszámolt róla, hogy egyre nagyobb a vita a Szabadság-szobor átalakítása körül, mert egy óriási kereszt kerül a Szabadság-szobor talapzatára a Gellérthegyen. A tiltakozók szerint a kereszt meggyalázná a művész eredeti szándékát és megsértené a szobor eredeti jelentését.

Mint katolikus, jezsuita szerzetes, értetlenül állok a bejelentés előtt

– írta Hofher József a Szemléleken, majd így folytatta – Bár értékelem a nemes szándékot és a buzgalmat az ötletgazda részéről, de szerény véleményem szerint ez az elképzelés továbbmélyíti majd a társadalomban lévő feszültségeket és ellentéteket a konzervatív és a liberális gondolkodású állampolgárok között.”

Ezenfelül a pap kifejtette, hogy igencsak problémásnak tartja, hogy a felekezetek meghallgatása nélkül döntöttek a kereszt kihelyezéséről egy olyan helyen, amely eddig kereszt nélkül is a szabadság szimbóluma volt.

Ez a megvalósuló terv rombolni fogja a keresztény felekezetek presztízsét

– érvelt Hofher József, hozzátéve, hogy sok református, evangélikus és zsidó barátja is értetlenül nézi az eseményeket.

Kérést fogalmazott meg a katolikus pap

„Ha mégis lesz talapzat, úgy a Kármelita Államegyházi Vezetés – feszület helyett – helyezzen el egy kiskakast gyémánt félkrajcárral a talapzaton” – fogalmazta meg kérését, majd így folytatta:

„Mint katolikus állampolgár, tisztelettel kérem, hogy szent szimbólumainkból, általunk tisztelt személyekből, szentségekből gúnyt ne űzzenek, mint néhány alkalommal az elmúlt évtizedekben ez sajnos megtörtént! – olvasható a nyílt levelében, amelyben kifejti azt is, hogy a mai polgárok már elég fáradtak ahhoz, hogy újabb ellentétbe, megosztottságba keverjék őket.”

Adjunk hálát, hogy ez a szobor végül is megmaradhatott, és ne vonjunk be újabb vallási szimbólumokat a szoboregyüttes restaurálásába. Legyen Béke már! Legyen vége már!

– zárja véleményét a pap.