Skip to content

Vádalku is játszik. Letartóztatták Kiss László óbudai polgármestert

Vádalku is játszik. Letartóztatták Kiss László óbudai polgármestert

Kisst két napja vették őrizetbe, az ügyészség gyanúja szerint masszívan érintett az óbudai korrupciós botrányban. Gyenis Ágnes és Kacskovics Mihály Béla cikke.

Elrendelte a Fővárosi Törvényszék Kiss László óbudai polgármester letartóztatását

– tudta meg lapunk Zamecsnik Pétertől, Kiss ügyvédjétől. A polgármester letartóztatását a Központi Nyomozó Főügyészség kérésére rendelték el vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények miatt.

Az ügyvéd lapunk kérdésére azt mondta, Kiss letartóztatását a bíróság csupán harminc napra, vagyis szeptember 16-ig rendelte el. A bíró döntése egyelőre nem jogerős, hiszen az ellen mind az ügyészség, mind Kiss fellebbezést nyújtottak be. Az ügyészség azért, mert ők Kiss letartóztatását hivatalosan a bűnismétlés és az eljárás veszélyeztetésének kockázata miatt kérték, a bíróság azonban indoknak csupán az utóbbit, vagyis az eljárás veszélyeztetését fogadta el.

Az ügynek 16 gyanúsítottja van.

A bíróság október huszadikáig meghosszabbította Czeglédy Gergő alpolgármester még nyár elején elrendelt letartóztatását.

Czeglédyt hivatalosan minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítják. Letartóztatták továbbá azt az önkormányzati cégvezetőt is, aki a nyomozók szerint bűnsegédként lehet érintett az ügyben.

Kiss Lászlót augusztus 14-én vették őrizetbe, akkor vesztegetés elfogadásával gyanúsították meg. Zamecsnik Péter szerdán a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a polgármesteren 18 millió forintot keresnek. Az ügyvéd pénteken a HVG-nek azt mondta: a vesztegetési pénznek „látszatja kellene, hogy legyen”.

Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk, az óbudai önkormányzatban márciusban kezdődtek a letartóztatások, akkor a rendőrök Czeglédy Gergő alpolgármestert is elvitték. Az régóta ismert, hogy Czeglédy bizniszelt fideszes körökkel, azonban az ügy, amiért nyomozás indult, új.

A nyomozók gyanúja szerint az történt, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül 2021-ben fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, valamint az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A fiktív szerződések ellenértékét ők készpénzben felvették, és megkentek vele valakiket. A megkentek körébe tartozik az ügyészség szerint Czeglédy Gergő és Kiss László is, bár ha a gyanújuk igaz, akkor Czeglédy jóval nagyobbat kaszált a polgármesternél: az ügyészség szerint hozzá százmillió forintnál is több jutott el.

Arról, hogy mi jöhet Óbudán a polgármester letartóztatása után, itt írtunk bővebben.

Úgy tudjuk, hogy a nyomozás egy pontján az ügy egyik gyanúsítottja vádalkut kötött a nyomozó hatósággal. Az ügyészség rá annak ellenére kért információink szerint enyhe büntetést, hogy az illető a nyomozók gyanúja szerint aktívan részt vett a kerületben zajló korrupciós cselekményekben. A börtönt így sem fogja megúszni, de büntetési tétele jelképes lesz értesüléseink szerint ahhoz képest, mint amit vádalku nélkül kaphatott volna.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük