Szerbiában: A Nyugathoz közeledne az új zsidó külügyminiszter
Új szelek fújnak Szerbiában: A Nyugathoz közeledne az új zsidó külügyminiszter
A Jerusalem Post meginterjúvolta a gyermekkorát Izraelben töltő Marko Djurić-ot, akit azzal bíztak meg, hogy hozza helyre Belgrád kapcsolatait Washingtonnal és Jeruzsálemmel.

Fegyvereladások és a béke pártolása

Gyakorlati szinten Szerbia sokkal tovább ment Izrael támogatásában a szimbolikánál és a diplomáciai kinevezéseknél.

Október 7-e óta mind állami, mind magántulajdonban lévő fegyverszállítók számos fegyver- és lőszerszállítmányt küldtek a zsidó államnak

– olvasható a Balkan Insight című lapban megjelent cikkben. A cikk állításai a szerb fegyvergyártók és -kereskedők pénzügyi nyilvántartásain, valamint a Szerbiából az izraeli katonai bázisokra irányuló teherszállító járatokra vonatkozó nyílt forrásból származó adatokon alapulnak.

Djuric nem volt hajlandó nyilatkozni a Postnak ezekkel a fegyverszállításokkal kapcsolatban, és azzal kapcsolatban, hogy ezek hivatalos állami politikát képviselnek-e. Ehelyett Djuric megjegyezte, hogy Szerbia az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldását kívánja.

„Szerbia mindig is az erőszak és az emberi szenvedés megszüntetésére fog felszólítani, és támogatni fogja a békés, tárgyalásos megoldást, amelyben minden érintett fél kölcsönösen egyetért” – mondta Djuric.

„Ez minden globális kérdésre vonatkozik, így az izraeli-palesztin konfliktusra is”.

Valóban, amikor a külügyminiszter a gázai háborúval kapcsolatos szerb kormány és közvélemény kérdésére a szerb kormány és a közvélemény álláspontját firtatta, világossá tette, hogy a szerb kormány és a szerb nép egyaránt a konfliktus tárgyalásos megoldását tartja a legelőnyösebb megoldásnak.

„Szerbia mindig támogatni fogja a békés megoldásokat, a nemzeti szuverenitást és a területi integritást, és arra törekszik, hogy diplomáciai kapcsolatokat tartson fenn mind Izraellel, mind Palesztinával, mivel azt kívánjuk, hogy mindkét nemzet fogjon össze és vessen véget az erőszaknak” – mondta a külügyminiszter.