Összeomlott a magyar családtámogatási politika lapszemle

A jobboldali-populista magyar kormány nem sajnálta a pénzt, hogy gyerekvállalásra ösztökélje a családokat, ám ebből mégsem lett baby boom. Pedig ennyire nagyvonalú ösztönzést más országokban nemigen alkalmaznak, Orbán Viktor politikájának alapja viszont az, hogy ellenzi a bevándorlást, viszont támogatja a „hagyományos családot” – írja a Financial Times.

A lap emlékeztet arra, hogy Magyarország GDP-jének több mint öt százlékát költi a lélekszám növelését célzó programokra, ez több mint kétszer haladja meg a védelmi kiadásokat.

Ám egyre inkább látszik, hogy az elképzelésnek vannak korlátai. Először is kevesebb 20 és 30 év közötti nő van, mint korábban és ők értelemszerűen kevesebbet is szülnek. Ezzel együtt a 2011-es mélypont után a termékenységi ráta 2020-ra 1,23-ról 1,59-re emelkedett, de újabban ellaposodott a görbe, jelenleg 1,5-nél áll.

Kutatók szerint a kudarc egyik oka az, hogy a kedvezmények nem az anyagilag nehéz helyzetben lévő családokat célozták meg. Wolfgang Lutz, a bécsi Wittgenstein Demográfiai és Globális Emberi Tőke Központ alapító igazgatója megjegyzi:

az átmeneti javulás is leginkább annak volt köszönhető, hogy sok nő már nem akarta tovább halogatni a családalapítást.

Sok magyar nő a szakértőkkel egyetértésben kételkedik abban, hogy mennyire hatékonyak és sportszerűek a hatalom által választott családtámogatási eszközök, hiszen azok elsősorban a középosztálybeli családok számára előnyösek.