Ami jó az kóser.  Izraeli drónokat vehet a Izrael ellenes Írország

 

 

Az izraeli fegyvergyártók ajánlatot nyújthatnak be az ír hadsereg drónjainak szállítására irányuló pályázaton, annak ellenére, hogy Írország a gázai háború kezdete óta nyíltan Izrael-ellenes álláspontot képvisel, és fenntartásai vannak az Izraeltől korábban vásárolt katonai felszerelésekkel kapcsolatban – írja az Irish Times.

Az ír hadsereg már most is az Izrael által kifejlesztett katonai felszerelések széles skáláját használja,

beleértve a drónokat, radarrendszereket és a kommunikációs rendszereket.

Márciusban Micheal Martin ír védelmi miniszter „fenntartását” fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy katonai felszereléseket vásároljanak Izraeltől, de kijelentette, hogy Írország ennek kapcsán a nemzetközi joggal összhangban működik.

Most arról számoltak be, hogy az ír hadsereg 14 drónhoz keres beszállítót „megfigyelési, felderítési, kutatási és mentési, nappali és éjszakai műveletekhez”, valamint más titkos küldetésekhez.

A tender még korai szakaszában van, de ír katonai források a The Irish Timesnak azt mondták, hogy

az izraeli fegyvergyártó cégek jó eséllyel indulnak a szerződés megkötéséhez, tekintettel Izrael vezető hírnevére a dróngyártás területén.

Az elmúlt évtizedben Írország több mint 8,5 millió eurót fizetett az izraeli fegyvergyártóknak, ebből legalább 4,5 millió eurót az Aeronauticsnak, a Rafael Advanced Defense Systems izraeli leányvállalatának. Azt is megjegyezték, hogy Írország továbbra is évente 295 000 eurót fizet az izraeli vállalatnak az ország drónjainak karbantartásáért.

A jelentést követően az ír védelmi minisztérium kijelentette: „Nincs korlátozás arra, hogy az izraeli vállalatok új ajánlatokat nyújtsanak be”, a kormány kritikája ellenére.

Májusban Írország Norvégiával és Spanyolországgal együtt elismerte a palesztin államot. Válaszul Jeruzsálem fontolóra vette Izrael írországi nagykövetségének bezárását.