Szépen kéri Nagy Márton a magyarokat, költsenek pénzt, de azok nem akarnak hallgatni rá

 

A külső tényezők miatt vissza kell venni a növekedési várakozásokat, sok a bizonytalanság, ami eltántorítja a gazdasági szereplőket – erről egy interjúban beszélt Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter nem győzi ismételgetni: minden, ami rossz, az kívülről

A korábban remélthez képest gyatra növekedés vár a hazai gazdaságra. A kulcs a lakosság kezében van, viszont a háztartások Nagy Márton gazdasági miniszter hívó szavára sem hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni és fogyasztásra fordítani megtakarításaikat.

A válságkezelés időszaka talán lezárult, nagy kérdés az, hogy a fogyasztás miért nem nő gyorsabban, miközben 10 százalék körüli reálbér-emelkedést és jelentős hitelkiáramlást látunk a lakosságnál – erről beszélt a tárcavezető az Indexnek.

Nincs költés

 

Fogyasztási puzzle

– így minősítette azt a jelenséget Nagy, hogy a lakosság az égnek nem akar költeni, pedig jelentősen megugrottak a bevételei. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb adatközlése szerint a második negyedév végén 105 517,1 milliárd forinton tetőzött a lakosság pénzügyi vagyona. Mint azt a Bank360.hu gyűjtése kiemeli, ez háztartásonként átlagosan 26,3 millió forint megtakarítást jelent, de jelentős a szórás az egyes társadalmi csoportok és vagyonkategóriák között.