Ungár Péter: Nem vagyunk többé része ennek az ellenzéknek

Interjút adott a Telexnek az LMP társelnöke, Ungár Péter, akinek elmondása szerint annyira elege lett a hazai politika színvonalából, hogy komolyan elgondolkodott a visszavonuláson. A következő országgyűlési választásokig még biztosan marad, mert „ha már megvan a mandátumom 2026-ig, és az LMP részben az általam kijelölt stratégiai iránnyal jutott idáig, akkor úgy tisztességes, ha végigcsinálom.”

A Facebook-oldalát törli, mert annak a fajta politizálásnak már nem sok értelmét látja, az LMP szombati tisztújításán viszont újraindul a társelnöki posztért.

Pártja június 9-i szereplésével kapcsolatban önkritikát gyakorolt, szerinte több rossz döntést is hoztak a választásokkal kapcsolatban. Az egyik ilyen szerinte az volt, hogy ő vezette az EP-listát, de „ez mindegy is, mert ha egy zöld próféta lett volna az EP-listavezetőnk, akkor se végzünk előrébb, mert kiszámíthatatlan dolgok történtek a magyar politikában idén” – fogalmazott.

Ungár szerint ők sem értették meg a Magyar Péter-jelenség üzenetét, hogy az „ellenzéki szavazóknak problémái vannak az ellenzéki elittel”, és hittek abban, hogy ha az összefogási kényszer mellett az LMP a legkritikusabb ezzel az elittel kapcsolatban, azt a szavazók honorálni fogják. „Ezt nem mértük fel jól, nem érdekelte a választókat, mert ugyanúgy részei voltunk az összefogásnak” – mondta.

Arra a kérdésre, ezután mi lesz, az LMP társelnöke azt válaszolta:

„Én személyesen és az LMP kicsekkolt az intézményes ellenzékből. Érdekes kérdés, hogy akkor mi vagyunk, de nem vagyunk többé része ennek az ellenzéknek.”

Ungár szerint abból a szempontból még ellenzéki pártnak tekinthető az LMP, hogy kritikus a kormányzattal, de „nem tagja az ellenzéki kávéháznak, ahonnan mindig is kinéztek minket. A kérdés inkább az, hogy mit csináltunk ott ennyi ideig. Szerintem ez a fő hitelességi probléma.

Az LMP társelnöke úgy véli, a Magyar Péter-jelenség „miszlikbe kaszabolta az eddigi ellenzéki politikát.” Úgy fogalmazott: „A kétmondatos posztoknak és a Micimackó-jelmezes rohangálásnak vége.”