Ukrajna betiltja az Oroszország által elismert ortodox egyházat

Betiltják az a moszkvai pátriárka ukrajnai egyházi szervetetét

Az ukrán elnök szombaton arról is rendelkezett, hogy betiltják az országban a moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyházát (UPC) Az szervezetileg az Orosz Ortodox Egyház (RPC) része volt, így működése elfogadhatatlanná vált, mivel a moszkvai pátriárka egyértelműen kiállt az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború mellett. Kirill pátriárka szent háborúnak nevezte az orosz támadást.

Az ukrán parlament erről már a héten döntött az egyházhoz kötődő szervezetek betiltásáról, már csak az elnök aláírása kellett a tövény életbe léptetéséhez. Korábban sok vita volt az RPC és a vezetése alatt álló UPC ukrajnai működéséről, vontak el már tőle kezelésében lévő ukrajnai ingatlant is, de a teljes betiltás csak mostanra történt meg. Az UPC igyekezett elhatárolódni Moszkvától, ám ezt sem a kijevi vezetés, sem az orosz egyház nem fogadta el.

Az ukránok többsége ortodox keresztény, de az ortodox közösség két külön egyházra esett szét. Az egyik Moszkva fennhatóságát ismeri el, a másik pedig független, amelynek Konstantinápoly 2019-ben megadta az úgynevezett autokefál státust. Kijev szerint a Moszkva fennhatóságát elismerő UPC oroszbarát propagandát és hazugságokat terjesztett, miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát.

A törvénytervezetet első olvasatban még 2023 októberében fogadta el az ukrán törvényhozás. A dokumentumot azonban csaknem egy évig nem nyújtották be második olvasatra. A héten kedden a törvénytervezetet 265 képviselő támogatta, 29-en szavaztak ellene.

 

telex.hu, 444.hu