Ukrajna még egy lépést tett az EU-csatlakozás felé

Aláírta a Római Statútumot Volodimir Zelenszkij, ezzel Ukrajna hivatalosan, intézményi szinten is elismeri a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát. Az ukrán elnök aláírása – és a egyezmény szerdai parlamenti ratifikációja – előtt ez csak egyes esetekre vonatkozott, így a büntetőbíróságnak arra az elfogatóparancsára, amelyet Vlagyimir Putyin ellen adott ki, miután az orosz elnököt közvetlenül felelősségre vonhatónak tartják az Ukrajna ellen indított háborúban az elfoglalt területekről elhurcolt gyerekek ügyében.

„Ezzel a lépéssel Ukrajna kifejezte hajlíthatatlan elkötelezettségét a nemzetközi jog érvényesítése iránt. … valamint még egy lépést tett az EU-csatlakozás felé” – idézte az Unian az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba szavait.

A magyar kormány egyébként aláírta, de a parlament nem ratifikálta a római Statútumot – a kormány szerint így nem is érvényesítené a büntetőbíróság elfogatópatancsát, ha Putyin Magyarország területére lépne.

A döntés azonban inkább politikai lenne, nemzetközi jogászok szerint ugyanis a jelenlegi jogi helyzet alapján is érvényesíteni kellene ilyen esetben az elfogatóparancsot.