Amikor a Kárpátia együttes rajongói az izraeli himnusz zenéjének örülnek
KÁVÉ – IDŐ ☕
” A Kárpátia együttes rajongói közül minden bizonnyal sokan meglepődnének, ha tudnák, hogy amikor kedvencük „Felvidéki táj” című dalát hallgatják, akkor valójában az izraeli himnusz zenéjének örülnek. A Hatikva (Remény) dallama tette meg talán a legkalandosabb utat, mire a Földközi-tenger medencéjének egyik sarkából Magyarországot is érintve eljutott a másik sarkáig…De vajon hogyan került a dallam a zsidó állam iránti lelkesedéséről mérsékelten ismert magyar rockzenekar repertoárjába? Úgy, hogy a vándormotívum megkezdte fordított irányú útját. Először a 60-as években német keresztény közösségekben bukkant fel a Zünde an dein Feuer (Gyújtsd meg a tüzedet) című dal, amelyet szerzője az izraeli himnusz dallamára írt. Innen érkezett a 70–80-as években Magyarországra, ahol katolikus, majd protestáns közösségek – többnyire gitáron kísért – énekeként lett ismert Tüzed, Uram Jézus címmel.
Azok közül, akik ma a templomokban éneklik, kevesen tudják, hogy Izrael himnuszát dalolják más szöveggel.
A Kárpátia együttes rajongói – akikhez a vallási közösségektől érkezett – valószínűleg ennél is kevésbé sejtik… ” / NYÁRY Krisztián ( Általad nyert szép hazát – részlet)
NYÁRY KRISZTIÁN STREAMINGEK ÉS PODCASTEK elérhetőek a https://tudomanyosstandup.hu/eloado/nyary-krisztian linken keresztül.
ℹ a streamingek 1 hónapig, a podcastek pedig 3 hónapig érhetőek korlátlanul a jegyváltást követően. SZÉP kártyádat használhatod!
🟣 még több tudomány és stand up: www.tsu.hu