Skip to content

Felrobbantottak egy tankert a húszi lázadók, 150 ezer tonna olaj kerülhet a tengerbe

A Sounion tanker Irakból Ciprusra tartott, amikor vélhetően előre telepített bombákkal felrobbantották jemeni rebellisek.

Tűz ütött ki egy görög felségjelű olajtankeren, amely most irányíthatatlanul hánykolódik a Vörös-tengeren – írja az Euronews. Az incidens komoly természeti katasztrófával fenyeget.

A Sounion tanker 150 ezer tonna nyersolajat szállított volna Irakból Ciprusra, amikor vélhetően felrobbant Eritrea és Jemen tengeri határánál.

A harminc fős legénység (filippínók és oroszok) sértetlenül kimenekültek, előtte a hajót állítólag lehorgonyozták. A legénységet egy közelben állomásozó francia romboló vitte a közeli Dzsibuti kikötőjébe. A robbanás(ok) azonban megbénították a hajó motorjait.

Az incidens részletei nem teljesen világosak, de valószínűleg a térséget régóta rettegésben tartó jemeni húszi lázadók támadhatták meg a tankert. A húszik médiaközpontja nyilvánosságra hozott egy videófelvételt, amelyen robbanás látható a Sounion fedélzetén, a távolban pedig a harcosaik hallhatóak, amint azt kántálják: “Isten a leghatalmasabb, halál Amerikára, halál Izraelre, éljen az Iszlám!” (Borítóképünkön a videófelvétel képkockája látható; forrása: AFP / Ansarullah Media Centre).

Az Associated Press kockáról kockára kielemezte a videót, és arra jutottak, hogy egyszerre három robbanás történt a tanker fedélzetén, ez pedig előre telepített bombákra utal, nem pedig rakéta-, vagy dróntámadásra. Azt nem írták, hogy valóban húszik lettek volna a támadók, de ez már csak azért is valószínű, mert a jemeni lázadók a gázai háború tavaly októberi kezdete óta több mint 80 hajót támadtak meg a Vörös-tengeren. Akcióikat többnyie rakétákkal és drónokkal, valamint kisebb csónakokkal hajtják végre, de legalább egy elsüllyesztett hajó – a Tutor – esetében bebizonyosodott, hogy a fedélzetre korábban telepített bombákat hoztak működésbe (távirányítóval vagy időzítővel), miután a legénység egy korábbi támadásuk után már elhagyta a fedélzetet.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük