Skip to content

Az NGM új bűnbakot talált a gazdaság és a költségvetés bajaihoz: a kínai Temut

Az NGM új bűnbakot talált a gazdaság és a költségvetés bajaihoz: a kínai Temut

A gazdasági minisztérium szakemberei magyarázzák a bizonyítványt, miért nem hordják az emberek a pénzüket a sarki kisboltba.

Fotó: Temuról rendelhető fali grafika

A magyarok nem átallnak külföldön vakációzni és külföldi webshopokból rendelni, továbbá nem átallnak takarékoskodni és a brutálisan magas kamatok időszakában elhalasztott ingatlanvásárlásaikat pótolni – így sommázható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdászának és vezető elemzőjének a Portfolio.hu-n megjelent magyarázata a gazdasági és költségvetési problémákra.

A tárca szakértőinek saját szavaival: „2024 első félévében a magyar lakosság fogyasztási szokásai jelentős átalakuláson mentek keresztül, aminek leginkább két iránya azonosítható. A magyar háztartások óvatossági motívuma jelenleg is meghatározó a jelentős reálbér-emelkedés ellenére, a lakosság inkább megtakarításait növeli és a korábban elhalasztott lakásvásárlásait pótolja. Emellett megjelent egy új tendencia is: a magyarok egyre többet fogyasztottak külföldön és külföldről.”

A magyar gazdaság rendre a kormányzati várakozásoknál gyengébben – illetve rendre a lejjebb szállított várakozásoknál gyengébben – teljesít, a költségvetés pedig pocsék állapotban van, a megemelt hiánycél tartásához nemrég mintegy ezer milliárd forintos megszorítócsomagot állított össze a kormány.

A kialakult helyzetben a gazdaságpolitika irányítói különféle csatornákon igyekszenek magyarázatokat felkínálni a problémákra.

Amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy a lakossági fogyasztás csak nem akar visszapattanni – és pörgetni a gazdaságot és a fogyasztási adókon keresztül az állami adóbevételeket. Nagy Márton miniszter és tárcája régóta emlegetik lépten-nyomon az „óvatossági motívumot”, melynek „oldódása” szükséges ahhoz, hogy a fogyasztás magára találjon. Eleinte optimista megnyilatkozásaikban az „oldódást” a közeljövőre tették, majd miután a közeljövő elkövetkezett, az „oldódás” pedig nem, későbbi és fokozatos helyreállást vetítettek előre.

A gazdaságpolitika irányítói sosem vállalnak felelősséget a kialakult helyzetért – ezúttal sem. Holott több elemző már tavaly felhívta rá a figyelmet, hogy az „óvatossági motívum oldódása” és a fogyasztás felpörgése hosszas folyamat lehet. Egyébként épp azokat a tényezőket említve, amelyekre most már az NGM szakemberei is ráleltek: például, hogy az Európa-bajnok infláció statisztikailag ugyan mérséklődött, de az időszak beégett a fogyasztók tudatába; a felélt megtakarítások pótlása prioritás; az elhalasztott ingatlanvásárlásokat pótolni kell stb.

Külön érdekesség, hogy az NGM szakértői az ingatlanvásárlásokra mutogatnak, mint a fogyasztást gátló tényezőre. Miközben az NGM aktívan küzdött az ingatlanpiac felpörgetéséért, ennek jegyében Nagy Márton miniszter a bankokat belezsarolta egy „önkéntes” kamatcsökkentésbe. Mondhatni: a gazdaságpolitika felcsavart egy potmétert, majd csodálkozik, hogy a beavatkozásnak nem várt hatásai keletkeztek a gazdaság más szegleteiben.

Ami a külföldi webshopok forgalmának dinamikus növekedését illeti, az részben valóban váratlan fejlemény – itt az elemzés a kínai Temu berobbanását nevesíti. Ám az online kiskereskedelem globalizálódása trendszerű folyamat. A másik oldalon a magyar állam évek óta elmulasztja a hazai online kiskereskedelem fejlődésének támogatását, sőt külön akadályokat gördít a hazai szereplők elé. Ilyen volt legutóbb például, amikor kötelezővé tette, hogy a webshopok kínálják fel az állami Magyar Posta kiszállítási szolgáltatását.

Minthogy a gazdaságpolitika irányítói nem vállalnak felelősséget a kialakult problémákért, tulajdonképpen megoldásokat sem vázolnak fel. Ilyen lehetne például:

  • Az adórendszer újragondolása, hogy a költségvetés bevételi oldala nem legyen ennyire kitett a fogyasztási adóknak (vagyis a fogyasztásnak).
  • Az iparfejlesztési irányok újragondolása, hogy a gazdaság ne legyen ennyire kitett az autó- és akkuipari keresletnek.
  • A hiperaktív és erőszakos gazdaságpolitika újragondolása – a piaci folyamatokba történő erőltetett beavatkozások láthatóan sok alkalommal több új problémát hoznak létre, mint amennyit megoldanak.
  • A kiszámíthatatlan és átláthatatlan költségvetési- és gazdaságpolitika újragondolása – az ugyanis, hogy a kormány ötletszerűen vet ki (külön)adókat, változtat meg szabályokat, a kormány a költségvetési törvényt figyelmen kívül hagyva kormányoz csak a bizonytalanságokat növeli.
  • A kormánykommunikációs irány újragondolása, hogy az ne a lakosság félelmeinek erősítését, hanem a háztartások megnyugtatását célozza.


               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



6 Comments

  1. Névtelen
    2024.08.26. 15:23

    Még véletlenül sem a rekord ÁFA, a szar forint, az agyonadóztatott kereskedők, vállalkozók és szolgáltatók, a hibás gazdaságpolitika miatt van drágaság! Ááááááá dehogy! És még ez a söpredék nevezi magát szagembernek!
    Igaz, hogy az egybites fidesz-szavazók csont nélkül beszopják. Az a lényeg, hogy legyen aki elhiszi ezt a sok marhaságot! Szakadjon nyakukba a budi!

    6
    1
  2. Névtelen
    2024.08.27. 05:37

    Nem szoktad még meg ?
    Mindenki hibás.

    Gyurcsány; Soros; Bruxelles; az EU; a CEU; a négy évszak; stb . . .

    Csak a Kúrmány nem.

    Kínai hitelekkel eladósították még az ükunokáinkat is.

    Ők mindent megtettek.

    A kialakult helyzetért.

    • Mindenki hibás.
      2024.08.27. 06:27

      na, ez vajon melyik népcsoport sajátossága?
      csak nem a miniszterelnökünké?

      • Névtelen
        2024.08.27. 12:49

        hádde!

  3. Névtelen
    2024.08.27. 11:35

    Szerintem egy jó kis békemenet rendet tenne a gazdaság terén is. Pár száz busznyi nyugdijas masirozása biztos gyógyir lenne az ország problémáira. Ezt követően minden bizonnyal beindulna a fogyasztás is, az euro árfolyam is magára találna. Akkora szellemi és érzelmi löketet adna a gazdaság szereplőinek, hogy rakétaként lőnének ki a vállalkozások. Még az akkumulátor is jobban fogyna, ha Bayer úr a maga igazán edukált stilusában felhivná az autógyárak vezetőinek figyelmét a rendelkezésre álló lehetőségekre.
    Ez és egy a valóságra teljeskörben kiterjesztett hirzárlat pillanatok alatt megoldaná a nép jelenlegi gondjait.
    A főnök meg elmondaná, hogy a szar az új jó és ezzel kész is lenne a gazdaság élénkitése.
    Lehet hazamenni!

  4. Névtelen
    2024.08.28. 08:05

    Mit szól ehhez Nagy „HÍZOTTLIBA” Márton ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük