Miskolc. A rendőrség tudott a kószáló lovakról

Két hivatalos bejelentés történt hasonló esetről. Az egyik tavaly, a másik pedig idén – tájékoztatta a Boon.hu-t Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Mi történik bejelentés esetén?

A kérdésre, hogy ha a hatóság tudomására jut ilyen rendkívüli esemény, mit tudnak tenni, ezt mondta a szóvivő:

A hatóság megállítja a forgalmat, a lovakat letereli az útról, majd megkeresik az állat vagy állatok gazdáját. Állatvédelmi ügyekben a vármegyei kormányhivatal jár el.

A sajtószóvivő hangsúlyozta, hogy ha bármi rendkívüli történés van, a legfontosabb a 112-es segélyhívó szám hívása, a közösségi oldalak posztjai nem hivatalos bejelentések. Ez is hasznos lehet, de a bejelentés legyen az első, hiszen a rendőrök csak ebben az esetben tudnak intézkedni.

Foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés

A tragédia miatt a fentiken túl a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság büntetőeljárást kezdeményezett a lovak gazdájával szemben foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. Az éjszaka közepén gyér volt a forgalom, ennek köszönhetően nem történt ennél is súlyosabb tragédia – jegyezte meg Janasóczki Attila.

A legfontosabb, ha akár lovakkal, akár másfajta – a biztonságos közlekedést akadályozó történéssel – találkozik valaki, hogy értesítse a 112-es segélyhívót, hogy a hatóságok intézkedni tudjanak.