Bazin Leviék Béres Attila ügyvezetői pályázatát támogatják
A Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság Béres Attila ügyvezetői pályázatát támogatja.
Fotó Archív

A július 22-i zárt ülés után, ahol a minisztérium által felkért bírálókból és a miskolci szakemberekből álló bizottság előtt mindkét pályázó bemutatta terveit, kedd délután tovább folytatódott a teátrum ügyvezetésére kiírt pályázat elbírálása.  A Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság is zárt ülésen szavazott a jelöltekről. Béres Attila rendező-direktor második igazgatói ciklusa ér véget, hiszen 2015 óta vezeti a város legnagyobb művészeti intézményét. Róla már régóta tudni lehetett, hogy újraindul a posztjáért. Idén azonban kihívója is akadt. Horváth Ádám neve szintén ismerős lehet azoknak, akik a múlt évtized elején követték a miskolci kulturális élet történéseit.

Az operaénekes (basszbariton) 2010 őszétől 2011. június 30-ig volt a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa és főigazgatója, 2012-től pedig az MTVA főtanácsadója. 2013 júliusától 2014 májusáig a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője, egy ideig ezzel párhuzamosan, 2013 szeptembertől 2014 februárig pedig a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője volt.

Az bizottság elnöke, Bazin Levente portálunknak elmondta, szerinte az utóbbi évek következetes építkezése, a szakmai tapasztalat és a művészeti tanács munkája Béres Attilát igazolja. Emellett a miskolci teátrum felvételt nyert az Európai Színházi Unióba is.

– Olyan teátrumok közé sorolnak bennünket, mint a Milánói Piccolo Színház, a Teatro di Roma, a Kolzsvári Állami Magyar Színház vagy a Krakkói Nemzeti Színház. Ez lehetőség és komoly felelősség is a városnak, hiszen a miskolci társulat lehetőséget kapott arra, hogy megmutassa Európa-szerte, hogy mit tudnak a magyarok.

Bazin Levente azt is hangsúlyozta, Béres Attila igazgatósága alatt, tehát az utóbbi tíz évben 1,4 millió jegyet adott el a teátrum.

Ennél is fontosabb, hogy a Miskolci Nemzeti Színház összes dolgozójának, mintegy háromszáz főnek lehetősége nyílt kinyilvánítani a véleményét: 98 százalékuk a jelenlegi igazgató mellett voksolt – mondta Bazin Levente.

A bizottság végül – döntő többséggel – Béres Attilát támogatta. Horváth Ádám pályázatát nem támogatta egy bizottsági tag sem.

A színház vezetésének kérdése napokon belül lezárulhat: augusztus 29-én a közgyűlés dönti majd el, bizalmat szavaz-e Béres Attilának, a jelenlegi művészeti tanácsnak, és a vezetéshez kötődő Európai Színházi Uniós tagságnak.