A magyar külügy cégének irodavezetője és az orosz belügy hivatalos beszállítója volt az Amerikában csempészésért letartóztatott férfi anyja

A mi biztonságunk Európa biztonsága – The Eastern Frontier Initiative

  • Horváth Bence, azaz Bence Horvath katonai minőségű rádiótechnikát akart Amerikából Oroszországba csempészni az ellene folyó nyomozás szerint.
  • Horvath anyja is foglalkozott ugyanilyen rádiók Oroszországba exportálásával.
  • De az anyuka mást is csinált: ő volt a magyar külügyminisztérium háttérintézményének moszkvai irodavezetője.
  • Dubaji cég, Panama Papers és az orosz társkereső Borisza, aki Bence.

Kedden egy amerikai ügyészségi közleményből derült ki, hogy letartóztattak egy Horváth Bence nevű 46 éves férfit San Franciscóban, a vádak alapján azért, mert „másokkal együtt összeesküdött amerikai eredetű rádiókommunikációs technológia illegális, engedély nélküli exportálására orosz kormányzati végfelhasználók számára”. Ugyanekkor felkerült a Courthousenews oldalára egy jegyzőkönyv is, amely a Homeland Security Investigations (HSI) nevű ügynökség egyik különleges ügynökének vallomása alapján ismerteti, mire jutott a nyomozás, ami alapján letartóztatását elrendelte a bíróság.

Ezek alapján az információk alapján azonosítani tudtuk a magyar állampolgárságú, legalább húsz éve Spanyolországban élő férfit. Segítségünkre volt az is, hogy nem sok Horváth Bence nevű ember él Spanyolországban, akik lakhelyüket a Facebookon is megosztják. LinkedIn-en, spanyol cégiratokban, sőt helyi újságcikkekben is ráleltünk, majd egy családtagja által megosztott fotó alapján nem várt fejleményre jutottunk.

Kiderült, hogy nagyon közeli rokonságban áll a magyar külügyminisztérium háttérintézményének irodavezetőjével. Ráadásul ez a rokon volt korábban az orosz belügy hivatalos beszállítója éppen annak a gyártónak, akinek a termékeit most Horváth is be akarta csempészni a szankciók ellenére.https://444.hu/2024/08/28/a-magyar-kulugy-cegenek-irodavezetoje-es-az-orosz-belugy-hivatalos-beszallitoja-volt-az-amerikaban-csempeszesert-letartoztatott-ferfi-anyja