Miskolc. Mert megérdemlik? Jutalom a lelépő városvezetésnek

A három alpolgármesternek is jár 

A közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény külön nem rendelkezik az alpolgármesterekről, ezért ugyanezt a szabályt alkalmazzák az alpolgármesterekre. Miskolc három alpolgármestere esetében a havi bruttó 1 millió 170 ezres illetményt figyelembe véve ez személyenként 3 millió 510 ezer forint végkielégítést jelent. Mindhárom alpolgármester esetében fennáll a két feltétel, azaz legalább két éven át betöltötték pozíciójukat és megbízatásuk a választás eredménye alapján szűnik meg.

Nem dönthetnek másképp?

A miskolci közgyűlés augusztus 29-ei rendkívüli közgyűlésén mindezek figyelembevételével kell döntenie a polgármester és alpolgármesterek végkielégítéséről. A törvény szerint a közgyűlésnek nincs mérlegelési lehetősége, hanem tudomásul kell vennie az előbbi megállapításokat.

A miskolci közgyűlés azonban – az elmúlt években tapasztaltak alapján – nem szokott ilyen könnyen tudomásul venni törvény által meghatározott dolgokat.

Csak negyedszerre sikerült

Például Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény rendelkezései alapján a megyei jogú város polgármestere havonta 1 millió 300 ezer forint illetményre jogosult, a főállású alpolgármesterek illetményét pedig a polgármesteri fizetés 70-90 százalékában állapítja meg.

boon.hu