Társelnöknek kérte fel az oltásellenes Kennedyt és a putyinista Gabbardot Trump
Hawaii Rep. Tulsi Gabbard, seen in Franconia, N.H., on July 6, is one of nearly two dozen Democrats running for president. A major in the Hawaii Army National Guard, she served two tours of duty in the Middle East and says that the experience informed her concern about "wasteful regime change wars."

Donald Trump felkérte az elnökjelöltségtől pénteken a javára visszalépő Robert F. Kennedyt, hogy vegyen részt az elnöki átmeneti csapatában, sőt, legyen annak a társelnöke. Ez egy elég meghatározó pozíció, a csoport tagjainak az elnökváltásnál a személyi kérdésekben fontos szerepük szokott lenni, akár a majdani kormánytagok kiválasztásába is bele tudnak szólni.

Az oltásellenes nézeteiről is ismert Kennedy tavaly hagyta ott a Demokrata Pártot, független jelöltként Biden visszalépéséig akár 15 százalékra is számíthatott, de pénteken beállt Trump mögé. Ezután a Kennedy-család többi tagja elhatárolódott tőle.

Robert F. Kennedy és Donald Trump kézfogása Kennedy visszalépése után egy arizonai kampánygyűlésen
photo_camera Robert F. Kennedy és Donald Trump kézfogása Kennedy visszalépése után egy arizonai kampánygyűlésen Fotó: Rebecca Noble / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Rajta kívül Trump egy másik volt demokratát is felkért az átmeneti csapat társelnökségére: Tulsi Gabbard korábban hawaii kongresszusi képviselő volt, 2020-ban indult a demokrata elnökjelöltségért is, akkor még kifejezetten a Demokrata Párt balszéléhez tartozott. Azóta ott hagyta a pártot, ma már Putyinnal szokott rokonszenvezni, megvédte az Ukrajna elleni orosz inváziót is, de támogatja a szíriai Aszad-rezsimet is.

A volt demokrata Tulsi Gabbard a republikánus CPAC-on februárban
photo_camera A volt demokrata Tulsi Gabbard a republikánus CPAC-on februárban Fotó: ZACH D ROBERTS/NurPhoto via AFP

Bár Kennedy és Gabbard egyaránt volt demokraták, Trump a befogásukkal nem a centrista, bizonytalan szavazókra céloz, hanem az amerikai politika extremitásokra nyitott peremére. Gabbarddal egy oroszbarát putyinista kerül pozícióba, Kennedy kinevezésének pedig leginkább az egészségpolitika és a „gyógyszeripar” gyakran konteós ellenfelei örülhetnek: a sok kanyart bejáró politikus olyan meghatározó kinevezésekbe is beleszólhatna egy Trump-győzelem esetén, mint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) vagy a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH).