Skip to content

Több mint nyolcszázmillió forintot kaphatott a magyar államtól egy orosz cég, amely az Amerikában őrizetbe vett H. Bence köréhez köthető

Több mint nyolcszázmillió forintot kaphatott a magyar államtól egy orosz cég, amely az Amerikában őrizetbe vett H. Bence köréhez köthető

A Torgoviy Dom Venrus Trade 2019 ősze és 2023 tavasza között volt szerződéses partnere a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek.

Néhány nappal ezelőtt az Egyesült Államokban letartóztatták a magyar állampolgárságú, 46 éves H. Bencét San Franciscóban, miután a gyanú szerint másokkal összeesküvésben illegálisan akart 200 amerikai katonai rádiókommunikációs eszközt exportálni orosz kormányzati felhasználóknak.

Időközben azt is kiderült, hogy férfi anyja kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkezik, ugyanis ő volt a Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményének, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának vezetője. A tárca közleményben reagált ezekre az információkra, ugyan a sajtónak küldött válaszukban nem említették meg a partnerirodaként működő orosz cég nevét, a Telex szerint a Torgoviy Dom Venrus Trade lehetett a HEPA moszkvai partnere, 2019 őszétől ugyanis ez volt az egyetlen olyan cég a térségben, amellyel a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szerződést kötött.

Mint írják, a Torgoviy Dom Venrus Trade több szálakon is H. Bence köréhez köthető, az orosz cég közvetlen környezetében megtalálható M. Renáta, aki a férfi spanyol érdekeltségeiben is felbukkant, illetve a 2018-ban cégnek három tulajdonosa van, egyikük például H. Bence édesanyjának rokona.

A Torgoviy Dom Venrus Trade egyébként 2019 szeptemberétől volt szerződéses partnere a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek, aminek a weboldalán szerepel egy dokumentumra, amely szerint a moszkvai cégnek a külügy alá tartozó ügynökség havonta közel 19 millió forintot fizetett a tevékenységéért. Mivel a szerződést 2023 márciusában bontották fel, ezt jelenti, hogy az orosz cég 2019 ősze és 2023 tavasza között több mint 816 millió forintot kaphatott a magyar állami ügynökségtől.

Ugyan az amerikai nyomozók szerint H. Bence és köre 2023 januárjában kezdte el szervezni, hogy az embargót rádiókat juttassanak Oroszországba, vagyis a HEPA ekkor még szerződésben állt a céggel, a Telex arra nem talált bizonyítékot, hogy a Torgoviy Dom Venrus Trade érintett lett volna H. Bence és körét érintő most kirobbant ügyben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az üggyel kapcsolatos bírósági dokumentumban a cégek, valamint H. Bence kivételével érintett az személy nevei is anonimizálva vannak.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2024.08.29. 09:45

    Valahol mindíg előjön az orosz szál…

  2. névtelen
    2024.08.29. 11:04

    Így lopja szét a magyar emberek pénzét Orbán, amiről legtöbbször nem is tudunk.
    Tiszta hazaárulás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük