A DVTK fociakadémiája kétmilliárdnyi közpénzből pár epizódszereplőt tudott felmutatni

A kiemelt státusz és ami mögötte van

Mivel az akadémia sikerességét azóta is kommunikációs panelként használja a klub, így lassan, de biztosan a laikus szurkolók számára is derültek ki részletek, főleg akkor, amikor a klubmenedzsment különböző szereplői kimosakodásra voltak kénytelenek azt felhasználni, miután minden előzmény nélkül, többek között a “fiatalpercek” hiányával indokolva kirúgták az elmúlt 4-5 év egyetlen értelmezhető focit játszató diósgyőri edzőjét, Kuznyecov Szergejt.

“A DVTK 2019-ben elnyerte az “Államilag elismert kiemelt sportakadémia” státuszt, ami alapjaiban határozza meg a klubfilozófiát, valamint kötelezettségeket is ró ránk. Ez azt jelenti, hogy a köznyelvben csak fiatalszabályként emlegetett MLSZ ajánláson túl nekünk még több fiatalt kell szerepeltetni az akadémiai státusz és az azzal járó anyagi források megtartása érdekében. (…) Pedig ebből a forrásból [az akadémiai támogatásból – a szerk.] még több pénzt, több mint félmilliárd forint működési támogatást kap az akadémia, illetve további több száz millió forint produktivitási támogatás is lehívható szigorú elszámolás alapján.” – árulta el dr. Bajusz Endre sportigazgató egy 2024 májusi, szezonértékelő, egyébként enyhén “alákérdezős” interjúban.

Bajusz Endrének többek között a szintén nagy port kavaró Vajda Botond-átigazolást is meg kellett magyaráznia, ezzel pedig ki is derült az egész MLSZ-produktivitásnak nevezett rendszer rákfenéje.

“Az Államilag elismert kiemelt sportakadémiák felügyeletét ellátó Honvédelmi Minisztérium elvárása 2024 tavaszán velünk szemben az volt, hogy minimum két magyar fiatal szerepeljen az élvonalbeli felnőtt csapatunkban, és további hat labdarúgónak kell tapasztalatot szerezni a Merkantil Bank Ligában, illetve még két U21-es korosztályba tartozó játékost kell eladni vagy kölcsönadni az OTP Bank Ligabeli vetélytársunknak. Ezeknek a kívánalmaknak szinte maradéktalanul megfelelünk, hiszen visszafelé haladva Vajda Botond (DVSC) és Illés Bálint (Mezőkövesd) élvonalbeli klubban szerepel, a Kolorcity Kazincbarcikával kötött kooperációs szerződés keretében Bánhegyi Bogdán és Tóth Balázs, hagyományos kölcsönadással pedig Csatári Gergő és Vincze Dániel játszik kék-sárgában.”

Tehát teljesen érthetetetlen módon a HM adta, éves szinten több mint félmilliárdos támogatás egyik feltétele az volt, hogy az adott klub akadémiáján nevelkedett játékosok közül el- vagy kölcsön kellett adni évente egy-egy riválisnak két fiatalt, ami egy egészen bizarr körforgást indított be azon klubok között, akik szintúgy rendelkeznek ilyen intézménnyel. A Diósgyőr mellett ugyanis kiemelt minősítéssel rendelkező akadémiája van az NB1-es Debrecennek, a felcsúti Puskás Akadémiának, az egyébként a fiatalokat csak elvétve játszató, így a “fiatalpénzről” lemondó Ferencvárosnak, az MTK-nak, a másodosztályba idén lehulló Kisvárdának, valamint a Vasasnak, a Honvédnak, a tizedik szereplő pedig az a szombathelyi Illés Akadémia, ahol idén quasi csődbe ment a felnőtt futball, illetve azt már egy másik klub képviseli a harmadosztályban. Abban az osztályban, ahol egyébként többnyire az elsőosztályú- és másodosztályú klub tartalékcsapatai játszanak, így a Diósgyőré is. Mindez tehát megmagyarázza azt az elsőre érthetetlennek tűnő koncepciót, hogy miért vesz kölcsön a Diósgyőr a Ferencvárostól (Varga Zétény) és Győrből (Huszár Marcell) olyan fiatalokat, akik nem képviselnek olyan minőséget, amely a szerződtetésüket indokolná, így helyettük bőven játszhatna akár egy diósgyőri akadémista is. Bár az továbbra is kérdés, hogy miért igazol a klub egy 35 éves fehérorosz játékost az első csapat előszobájának tekinthető tartalékba, ahogy arra sincs túl sok magyarázat, hogy miért ott játszik annak a szerb menedzsernek a fiát, aki Marko Rakonjac Miskolcra költözését intézte. Egy biztos, túl jó üzenete nincs a diósgyőri fiatalok felé.

 

A 2015 óta létező MLSZ produktivitási rendszer jelenlegi állása, ahol a 10. a DVTK. Az első 10 helyezettből 8 kiemelt akadémia. A különböző statisztikák regisztrációt követően itt böngészhetőek.

 

Mindezen tényeket figyelembe véve láthatjuk, hogy az MLSZ produktivitási rendszere alapvetően nem érdekelt abban, hogy a profinak mondott magyar ligák csapataiban saját nevelésű játékosok játszanak, csak azt premizálja, hogy játszanak a fiatalok, amit annak megfelelően pontoz, hogy azt milyen erősségű ligában teszik. https://miskolcadhatott.hu/kiemelt-dvtk-akademia-utanpotlas/