Miskolc. A Fideszt helyzetbe hozó alpolgármesterek pénzecskéje bizonytalan

Veres Pál 3 millió 900 ezer forint végkielégítését megszavazták, azonban a három alpolgármester Varga Andrea Klára, Badány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármesterek – végkielégítéséről szóló határozati javaslatok elbuktak, mert nem volt meg az elegendő igen szavazat a szavazáskor hozzá. A közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény külön nem rendelkezik az alpolgármesterekről, ezért ugyanezt a szabályt alkalmazzák az alpolgármesterekre, mint a polgármesterekre. Miskolc három alpolgármestere esetében a havi bruttó 1 millió 170 ezres illetményt figyelembe véve ez személyenként 3 millió 510 ezer forint végkielégítést jelentett volna. Mindhárom alpolgármester esetében fennáll a két feltétel, azaz legalább két éven át betöltötték pozíciójukat és megbízatásuk a választás eredménye alapján szűnik meg. A jegyző emiatt törvényességi észrevételt tett, jelezve, hogy a döntés nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a témát a következő ülésen újra napirendre kell tűzni.

Ezt mondja a jogszabály

A városvezetői végkielégítésekben egyébként a közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény határoz. A jogszabály szerint a főállású polgármester közszolgálati jogviszonyban van, és munkáltatója az adott település képviselő-testülete, Miskolc esetében tehát Veres Pál polgármester munkáltatója Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése.

A közszolgálati tisztségviselőkről szóló törvény szerint két feltétel megléte esetén kaphat a leköszönő polgármester végkielégítést. Ha a tisztségét legalább két éven át betöltötte és foglalkoztatási jogviszonya új polgármester megválasztásával szűnik meg. Veres Pál 2019. óta főállású polgármestere Miskolcnak és jogviszonya – miután nem is indult el az idei önkormányzati választáson – az új polgármester, Tóth-Szántai József hivatalba lépésével szűnik meg, az alaptörvény szerint 2024. október 1-jével.