Egy rejtélyes magyar vállalkozó papíron tizenötször gazdagabb Mészáros Lőrincnél

A 4532 milliárdos tulajdonosi tőke mellett a cégnek 2002 milliárd forintnyi hosszúlejáratú kötelezettsége, azaz tartozása is van. Ám az egyoldalas beszámoló szerint ez a pénz is az egyetlen részvényestől érkezett. Magyarul minden jel arra utal, hogy van egy cég, amelyikbe a tulajdonosa tavaly év végén különböző formában több mint 6500 milliárd forintot pakolt bele.

Van másik

A vállalkozónak ráadásul nem a Donor Zrt. az egyetlen ilyen érdekeltsége, van egy másik nagyon hasonló felépítésű cége is. A Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt. eszközállománya durván 400 milliárd forinttal meg is még haladja a Donorét. Ebben a vállalatban is tavaly év végén emeltek tőkét, méghozzá 5099 milliárd forinttal, és elírásról itt sem lehet szó, hiszen az összeget ezúttal is kiírták betűvel. A különbség mindössze annyi, hogy a billió helyett az ezermilliárd kifejezést használták. Illetve kissé kevesebb, mindössze 1857 milliárd forintnyi a cég tartozása, ami azonban ugyanúgy a tulajdonos felé áll fenn.

Elvileg akár előfordulhatott volna, hogy a tulajdonos az egyik cégből a másikba pakolgatta a pénzt, de a jelek szerint nem erről van szó. Az ezermilliárdos összegek mind a két cég év végi beszámolójában szerepelnek, ráadásul a cégbíróság mindkét vállalat esetében be is jegyezte a hihetetlennek tűnő tőkeemeléseket. Tőkeleszállításnak pedig egyik társaság esetében sincs jele.

Az iratok alapján a két vállalatban így együttesen közel 13,5 ezer milliárd forintnyi vagyont tett be egyedüli részvényesük.

Csak összehasonlításképpen, Mészáros Lőrinc vagyonát „A 100 leggazdagabb magyar” legutóbbi kiadványában ennek alig több mint 7 százalékára, 990 milliárd forintra becsülték, de a rangsorban szereplő összes magyar milliárdos együttes vagyona is csak 9064 milliárd forint volt. A cégekben lévő összeg dollárba átváltva több mint 38 milliárdot jelentene, amivel éppen hogy csak nem lehetett bekerülni a világ 35 leggazdagabb embere közé a Forbes milliárdos listáján. A Mol piaci kapitalizációja ennek kevesebb, mint hatoda, és az OTP-jé is csak a szűk fele.