Kardos Sándor kapja a CineFest életműdíját
Kardos Sándor

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet 2024. szeptember 6. és 14. között rendeznek meg Miskolcon, idén Kardos Sándort, a magyar filmművészet kiemelkedő alakját tünteti ki életműdíjjal.

A 80 éves Kardos Sándor a magyar filmszakma egyik legjelentősebb kísérletező alkotója, akinek munkássága meghatározó nyomot hagyott a hazai filmművészetben.

Kardos Sándor operatőrként több mint harminc játékfilmben működött közre, és olyan klasszikus alkotások fűződnek a nevéhez, mint A kis Valentinó (1979) és az Eldorádó (1988).

Munkásságára jellemző a különleges látásmód, amit ő maga úgy jellemez: “Isten ujja beleért a képbe”. Ez a megközelítés nem csak a filmekben, de az általa alapított Hórusz Archívumban is tetten érhető, amely egy egyedülálló privátfotó-gyűjtemény.

Kardos innovatív szemléletét jól példázza, hogy ő készítette el a világon először célfotókamerával a A sírásó című játékfilmet 2010-ben. Pályafutása során számos elismerést kapott, többek között Kossuth- és Balázs Béla-díjat, háromszor nyerte el a filmkritikusok díját, kétszer a Filmszemle díját, és 1989-ben az Eldorádó című filmért Európai Filmdíjra is jelölték.

Kardos Sándor olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jeles András, Bereményi Géza, Tarr Béla, Tímár Péter és Gödrös Frigyes. Az általa fényképezett filmek között találhatók olyan jelentős alkotások, mint az Őszi almanach (1984), Egészséges erotika (1985), A tanítványok (1985), Álombrigád (1985), A legényanya (1989), Mielőtt befejezi röptét a denevér (1989), A turné (1993), Glamour (2000) és a Csoda Krakkóban (2004).

Az életműdíjat Kardos Sándor a CineFest záróünnepségén, 2024. szeptember 14-én, szombaton 17 órakor veszi át a Művészetek Háza Pressburger termében. Ez az elismerés méltó megkoronázása egy olyan pályafutásnak, amely jelentősen hozzájárult a magyar film fejlődéséhez és nemzetközi elismertségéhez.

A fesztivál iránt érdeklődők már most megvásárolhatják jegyeiket elővételben a https://jegy.cinefest.hu oldalon, így biztosítva helyüket ezen a kiemelkedő filmművészeti eseményen.