Szarjon az évszámokra! A nap
Szarjon az évszámokra! Rákeres, és ott van a zsebében a világ összes lexikonja. Inkább értse meg az összefüggéseket. Tanuljon a történelem hibáiból ostoba magolás helyett.
Emlékszem, régen azt mondogatták a tanárok: meg kell tanulnod számolni, mert nem lesz nálad mindig számológép.
De van.
A logikát kell megtanulni. Fejleszteni és pallérozni az elmét, mert az agy is úgy működik, mint egy izom: minél többet használják, annál erősebb lesz.
Tanulni kell megtanulni, nem a képleteket.
És azt szeretném, ha a gyerekem szabadságot, önállóságot, egészséges lázadást és kritikát tanulna! Mint a Holt költők társaságában meg az Egy asszony illatában!
Ha nem hajolna meg értelmetlen parancsok előtt, nem lenne pozícióba került senkik bábja, hanem magáért felelős, tudatos ember lenne.
És ha nem vennék el a kedvét az alkotástól: írna akkor is, ha rossz a helyesírása. Rajzolna akkor is, ha csak ő leli örömét benne. És mindig úgy énekelne, mintha senki se hallaná.
És szeretne iskolába járni! Ha cél lenne, hogy ne kínlódással, hanem örömmel teljenek el ezek az évek.
Azt szeretném, ha a szeretre tanítanák meg gyűlölet és felsőbbrendűségi érzés helyett. És ha tudná, hogy Isten – bármelyik isten – nem leli kedvét abban, ha ő szenved.
Azt szeretném, ha sok nyelven beszélne, sok kultúrát megismerne, és az egész világ lenne a hazája, és nem próbálná megmondani neki egy földesúr, melyik röghöz kell kötődnie.
Azt szeretném, ha arra tanítanák, első sorban legyen boldog ember, és minden más csak ez után jöhet.
Borzasztó átok, amikor egy szülő azt mondja: „mi is felnőttünk valahogy” – mert valahogy a kutya kölyke is felcseperedik. A gyerekünknek jobban, egészségesebben kéne felnőnie, mint nekünk.
Hiszen mi már tudjuk, hol követték el a hibákat velünk szemben, és csak nekünk van esélyünk javítani.
Iszonyatos, emberfeletti szerencsém van, mert engem szabadnak neveltek. És amikor valaki nem erre akart nevelni, előbb-utóbb mindig felhorgadt bennem az őseim igazság- és szabadságszeretete.
Őszintén együttérzek azokkal, akik ezt nem kaphatták meg. És a világ legborzalmasabb kártevőinek tartom azokat, akik ez ellen törekednek.