Egyetlen válaszon múlik, és Ukrajna a halálpontos Storm Shadow robotrepülőgépekkel csap le Moszkvára

Ebben a kérdésben is az Egyesült Államok hozza meg a döntést.

SCALP Missile At Paris Air Show

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Több jelentés szerint az Egyesült Királyság és Ukrajna vezetői arra kérik az amerikai tisztviselőket, hogy engedjék meg Kijevnek, hogy közvetlen támadásokat hajtson végre orosz földön a rettegett brit gyártású Storm Shadow robotrepülőgépekkel – írja a New York Post.

Telegraph szerint Keir Starmer brit miniszterelnök állítólag személyesen kérte az Egyesült Államok adminisztrációját.

A támadások sikeréhez szükség van az amerikai hírszerzés és felderítés segítségére, hogy megkerüljék az orosz védelmi rendszert

– mondta a Financial Timesnak egy, a tárgyalásokat ismerő forrás.

A Biden-kormányzat egyelőre fenntartja, hogy Ukrajna a nagy hatótávolságú fegyverekkel csak védekezzen Moszkva ellen, és nem engedélyezi, hogy közvetlenül Oroszország területére mérjenek amerikai fegyverekkel csapásokat.

Az ukránok a mintegy 155 mérföldes hatótávolságú rakétákra a háború egyik legsikeresebb eszközeként tekintenek.

A fegyverekről először tavaly lehetett olvasni a hírekben, amikor állítólag likvidálták Oleg Cokov orosz altábornagyot, aki egy megszállt ukrán városban állomásozott. Nem sokkal később orosz hajók és haditengerészeti létesítmények ellen is bevetették a robotrepülőgépeket.

Miközben Starmer és az Egyesült Királyság tisztviselői támogatják a Storm Shadow használatát, a Telegramnak nyilatkozó források szerint a brit konzervatív párt politikusai egy diplomatikusabb megközelítést szeretnének, miután az amerikai és brit tisztviselők összetűztek a korábbi brit kormány Kijev felfegyverzésére vonatkozó megközelítése miatt.

Az Egyesült Államok arra ösztönözte NATO-szövetségesét, hogy óvatosabban járjon el a hosszú távú oroszországi támadások jóváhagyásával kapcsolatban, mivel attól tartanak, hogy a háború eszkalálódhat, és közvetlenül bevonhatja a szövetségeseket a harcokba.

A feszültség közepette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden újból felhívást tett közzé a korlátozások feloldására

A lap szerint az ukrán elnök azután követelőzött ismét, hogy Moszkva hatalmas rakéta- és dróntámadást hajtott végre, amelynek következtében legalább négy ember meghalt, és jelentős károk keletkeztek az ország energiahálózatában.