A kormány megbolygatná a megtakarításainkat

A kormány megbolygatná a megtakarításainkat, de így csak azt segítené az otthonteremtésben, akinek amúgy is van pénze

 

Nem tiszta, mit akar elérni a kormány azzal, hogy otthonteremtési célra is felhasználhatóvá tennék a lakosság hosszú távú megtakarításait, hiszen pont azoknak lenne szüksége támogatásra a lakásvásárlásban, akiknek valószínűleg félretett pénzük sem igazán van. Szakértőket kérdeztünk a nemzetgazdasági miniszter által belengetett intézkedésről.

Sok befektető, szakértő, pénzintézet és érdekvédelmi szervezet fantáziáját megmozgatta, amikor Nagy Márton belengette, hogy lehetővé tennék a lakosság hosszú távú megtakarításainak otthonteremtési célú felhasználását – elsősorban azért, mert a részletekről nagyon keveset árult el a nemzetgazdasági tárca vezetője. Így egyelőre homály fedi azt, hogy egyáltalán mely megtakarítási formákat érintheti a nemzetgazdasági miniszter elképzelése, és azt is, hogy pontosan mi a célja az intézkedésnek.

Az érintett befektetések körével kapcsolatban nem érdemes találgatásokba bonyolódni, de egyébként is érdekesebb az, milyen ösztönzőkkel áll elő a minisztérium – erről beszélt a HVG-nek Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. A szakértő szerint nem a rövid távú gazdaságélénkítés lehet a cél, hanem az, hogy a jelenlegi, nagyon magas megtakarítási rátából valamennyit fent lehessen tartani.

Még soha nem volt ilyen magas a háztartások megtakarításainak az aránya, ráadásul ennek jelentős részét állampapírba fektették – sorolta Virovácz. Jövőre több ezer milliárd forintot kellene ebből folyósítania az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK), az elemző szerint könnyen lehet, hogy a mostani intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy ennek egy részét továbbra is állampapírban tartsa a lakosság.

Kérdés, hogy az állampapír-megtakarítások jelentős részét kitevő nagybefektetőknek van-e egyáltalán szüksége ilyen támogatásra az otthonteremtéshez. A kisbefektetők számára mindenképp hasznos lehet, makrogazdasági szinten viszont nem feltétlen lesz komoly jelentősége.