Skip to content

Rákkeltő anyagot és többféle mikroműanyagot találtak a Bodrog vizében, az eredmények a kutatókat is megdöbbentették

Rákkeltő anyagot és többféle mikroműanyagot találtak a Bodrog vizében, az eredmények a kutatókat is megdöbbentették
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egy augusztusi mintavétel során rákkeltő hatású anyagot és magas mikroműanyag-koncentrációt mértek a Bodrogban.

Olaszliszkánál vettek mintát a Bodrogból az idei PET Kupán. Az Eurofins környezetvédelmi laboratóriuma végezte a mérést, a vizsgálat során a szakértők megállapították, hogy a szemmel látható hulladékok mellett több láthatatlan szennyeződés is van a folyó vizében – írta meg a Laboratórium.hu, hozzátéve, hogy

a laboratóriumi vizsgálatok során még a környezetvédelemben és a felszíni vizek vizsgálatában több, mint harminc éves múlttal rendelkező vizsgálólabor munkatársai is megdöbbentek a kapott eredményektől”.

A mérés szerint az eddig vizsgált felszíni vizeikhez képest a Bodrogban egy nagyságrenddel nagyobb mértékben találtak mikroműanyagot: egy köbméterben átlagosan 214,8 darab részecskét. A mikroműanyagok 80 százaléka polietilén, és körülbelül 10 százaléka polipropilén volt (ezt a két vegyületet alkalmazzák a leggyakrabban a műanyagok előállítása során), a maradék 10 százalék összetétele meglehetősen vegyes, de kimutatható volt a PET-palackok alapanyagául is szolgáló poliészter-tereftalát is. Ezen túl találtak mást is: festékgyártásból származó akrilt, cigarettacsikkek aprózódásából létrejött káros anyagokat, PVC származékot.

Egy rákkeltő anyag, a biszfonol-A is felbukkant a mérési eredmények között, ezzel az anyaggal például élelmiszerek csomagolóanyagának összetételei között is találkozhatunk. „A biszfenol-A határérték felett kifejezetten veszélyes anyagnak számít, leghírhedtebb hatása a hormonháztartás megzavarása, de idegrendszeri károsodást is okoz”– mondta el Palotai Zoltán, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának vezetője.

Éppen ezért az Európai Unióban külön szabályozást vezettek be erre, 2026-tól a magyar jogrend is szabályozza a biszfenol-A jelenlétét az ivóvízben – olvasható a tájékoztatóban.

Az Eurofins szakértője kiemelte, hogy ez egy egyszeri mérés volt, átfogó kutatási eredményekért többszöri vizsgálatra van szükség.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük