Vérnyomás. Egyre közelebb amerikához

mutatjuk, hogyan változnak a határértékek

null

Nyitókép: Getty Images

Míg korábban a 140-es felső, azaz szisztolés érték volt a vörös vonal  – mert alatta jónak számított a vérnyomás, felette magasnak –, most változott az európai irányelv – szúrta ki a Világgazdaság. Az Orvostovábbképző Szemle kapcsolódó cikke szerint ugyanis az európai kardiológusok idei londoni kongresszusán a korábbi kétlépcsős helyett háromlépcsős ajánlást fogalmaztak meg.

Mint a szaklap kifejti: a magas vérnyomást továbbra is a 140 higanymillimétert elérő szisztolés és a 90 higanymillimétert elérő diasztolés vérnyomásként határozzák meg. Ami viszont újdonság, hogy a legtöbb kezelt beteg esetében az új szisztolés vérnyomáscél a 120 higanymilliméter és 129 higanymilliméter közötti érték lesz. 

Ha a felső érték átlépi a 129-et, akkor az új  elnevezés szerint ez már emelkedett vérnyomásnak számít, így fel kell mérni a kardiovaszkuláris kockázatokat a kezelés irányítása érdekében. Különösen a legalább 130/80 higanymilliméter vérnyomású betegek esetében – fogalmaz az Orvostovábbképző Szemle.

Az iránymutatás új ajánlásokat is bevezet a vérnyomás csökkentését elősegítő életmódbeli változtatásokkal kapcsolatban, beleértve a testmozgásra vonatkozó tanácsok módosítását és a káliumpótlás kiegészítését.

Mostantól három kategóriába sorolható tehát a vérnyomás:

nem emelkedett, azaz <120/70 Hgmm,
emelkedett, azaz 120 Hgmm–139 Hgmm/70 Hgmm–89 Hgmm,
magas vérnyomás, azaz  ≥140/90 Hgmm.

A Világgazdaság emlékeztet: a korábbi irányelvekhez képest nagyobb hangsúlyt kap a rendelőn kívüli vérnyomásmérés, illetve mostantól a magas vérnyomás kategóriába tartozó valamennyi beteg kezelését javasolják. „Az új, emelkedett vérnyomás kategóriába tartozó betegeknél a kezelésről szóló döntés előtt kardiovaszkuláris kockázati besorolást tanácsos végezni” – jegyzi meg a lap.

A portál arra is rávilágít, hogy az új európai irányelvek a korábbinál nagyobb összhangban vannak az amerikai irányelvekkel,

a szakemberek szerint ez előrelépés, és elősegíti egy világszintű konszenzus kialakítását.

Ahogy fogalmaztak az amerikai orvosok: az európai szakma is elfogadta ezt az agresszívebb célt. Mindkét iránymutatás most már 130/80 higanymilliméter alatti vérnyomást javasol a legtöbb ember számára.