Skip to content

Helló bazmegye. Már át is vette az állam Iványiék abaújkéri iskoláját

Az intézményt 2005 óta üzemeltette a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

„A 2024/25-ös tanévben az ingatlanhasználati szerződés egyoldalú felmondása miatt, valamint a diákok és tanárok jogviszonyának megőrzése érdekében már állami fenntartásban működik tovább a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) abaújkéri iskolája” – közölte Iványi Gábor egyháza.

A közleményben felidézték, a Wesley János-iskolát 2005-ben vették át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzattól azzal a feltétellel, hogy sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek képzéséről is gondoskodnak. Az iskola épületének tulajdonjoga 2022-ben az önkormányzattól az államhoz került, a kezelését azóta az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV ) látja el. Idén áprilisában az MNV levélben értesítette a MET-et arról, hogy mivel szerintük már nem látják el a megállapodásban vállalt feladatot, felmondják a határozatlan időre kötött ingatlanhasználati szerződésünket.

A MET ekkor jelezte az MNV-nek, hogy továbbra is ellátják az SNI gyerekek oktatását, részletesen ismertették az iskola működését, és tárgyalást is kezdeményeztek. Levelükre nem érkezett válasz, csak július végén egy indoklás nélküli felmondólevél 15 napos felmondási határidővel.

„Mivel ígéretet kaptunk, hogy az intézményt a Szerencsi Szakképző Központ és a Sárospataki Tankerületi Központ átveszi, és így a gyerekek és a tantestület együtt maradhat, a MET közgyűlése a diákok és a pedagógusok érdekeit szem előtt tartva végül az iskola átadása mellett döntött” – fogalmaztak, hozzátéve, ha nem léptek volna, „valószínűleg ennek az intézménynek a sorsa is megpecsételődik”.

„Az MNV egyeztetés nélküli felmondása kényszerhelyzetbe hozta a MET-et, hiszen ingatlan nélkül nem kaphattunk működési engedélyt. Fájó szívvel váltunk meg a kiváló kollégáktól, a diákjainktól, de más esélyt nem láttunk rá, hogy folytathassák munkájukat, tanulmányaikat. Természetesen, ha később lehetőség nyílik rá, készen állunk a munkánk folytatására” – jelezték.

A MET egyházi státuszát 2011-ben vette el az állam, emiatt éveken keresztül elestek az egyszázalékos felajánlásoktól. A kormány eljárását később az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is törvényellenesnek minősítette. Addig viszont a bevételeik nagyjából 40 százalékától elestek. Iványi azt elismerte, hogy van tartozásuk a NAV felé, de azt állítja, ezt rendezni tudnák, ha megkapnák a jogszerűtlenül elvett 12 milliárd forintot. Az iskolákat annak ellenére törölték a nyilvántartásból, hogy augusztus elején 90 millió forintot sikerült összegyűjteniük az Oltalom Karitatív Egyesület gyűjtésén, amelyet azt követően indított a szervezet, hogy a NAV inkasszózni kezdte a Testvérközösség bankszámláit.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. xy
    2024.09.05. 23:50

    Hány tagja is van az Iványi féle közösségnek? 50-60 fő? Nem több. Jó marketingje van ennek a szélhámosnak, és sokan bedőlnek neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük