Lehoczki visszadta a díszpolgári címét. Miskolci Városháza szerint meg nem is…

A Városháza szerint nem ura testi cselekedeteinek.

Tegnap  Lehoczki-Spider László visszaadta díszpolgári címét a polgármesteri hivatalnak.

A városháza sajtóosztálya: meg ezt írja: a hivatal és az önkormányzat megdöbbenéssel és sajnálattal értesült arról, hogy „Lehoczki László nevét és nimbuszát saját politikai céljaik érdekében felhasználó politikai szereplők tüntetést szerveztek szeptember 4-re a Városháza elé. Szomorú látni, amikor egy olyan köztiszteletben álló személyt, mint Lehoczki László, politikai célokra használnak, szomorú látni, amikor egy ember példaértékű életútja, munkássága, megkérdőjelezhetetlen szakmai eredményei a politika játékszerévé válnak” – kezdik írásukat.

Leszögezik:

Lehoczki László Miskolc örökös díszpolgára, az is marad, attól függetlenül, hogy hol, kinek a birtokában van az ezt kinyilvánító oklevél és emlékplakett.

Lehoczki László díszpolgári címe egy olyan cím, amelyet a miskolciak akaratából, a miskolciak elismerését és tiszteletét kifejezve ítéltek oda neki.

Lehoczki László nem egy városvezetés díszpolgára, hanem a miskolci embereké, nem egy városvezetés hőse, hanem Miskolc hőse, legendája pedig Miskolc értéke.

Amennyiben az őt politikai célokra felhasználó személyek ragaszkodnak az elismerés visszaszolgáltatásához, úgy azt nem a városvezetésnek kell visszaadniuk, hanem a miskolci embereknek, azoknak, akiknek akaratából Lehoczki László átvehette azt. A díszpolgári cím visszaadásával nem a városvezetés szándékát, hanem a miskolciak szeretetét és tiszteletét veszik semmibe.

Értetlenül állunk azelőtt is, hogy a mai tüntetésen megfogalmazott követeléseket a demonstráció szervezői miért Miskolc MJV Önkormányzatának címezték, hiszen azok egyike sem tartozik a helyhatóság hatáskörébe.

Lehoczki László személye, munkássága és életútja továbbra is példaértékű minden miskolci polgár, minden magyar és minden ember számára, ezért is bízunk abban, hogy a józan ész legyőzi a politikai akaratot, és a díszpolgári cím marad ott, ahol az a legjobb helyen van: Lehoczki Lászlónál” – zárul a közlemény.