„Nem kell több Bibó-per!” Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Donáth Annát
null

Nyitókép: Facebook

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként a volt európai parlamenti képviselőt – áll a Központi Nyomozó Főügyészség lapunknak megküldött közleményében.

Az előzmények

A rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytatott büntetőeljárásban (alapügy) a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én Budapesten, a VIII. kerületben, egy egyesület központjaként működő ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek.

A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták Iványi Gábort, mint a szervezet vezetőjét, hogy ő maga illetve a jogi képviselő jelen lehet a kutatáson, újságírók és más személyek viszont nem.

Iványi Gábor ennek ellenére azt akarta elérni, hogy a nyomozati cselekményen a vele lévő tömeg is jelen lehessen.

A tömeg egy része és a sajtó munkatársai egy az épületben tartózkodó személy segítségével az ablakon keresztül bemásztak az épületbe, mí

Az EP-képviselő Gurmai Zitával karöltve erőszakkal akadályozta meg a NAV pénzügyőreinek munkavégzését.

A pénzügyőrök, akiknek hivatali feladatuk volt annak biztosítása, hogy illetéktelen személy ne avatkozhasson bele a kutatásba, sorfalat alkottak a helyszín biztosítása érdekében. A megalapozott gyanú szerint Iványi Gábor felhívására a jelenlévők elkezdték őt tolni a helyszínt biztosító pénzügyőrök felé, hogy a sorfalat Iványi Gábor testével áttörjék. Ennek során Donáth Anna – akit még akkori európai parlamenti képviselői mandátuma sem hatalmazott fel nyomozati cselekményen való részvételre –

két kézzel tolta a közvetlenül előtte álló Iványi Gábort a mögötte elhelyezkedő pénzügyőröknek.

Az erőszakos magatartás jogszerű eljárásukban akadályozta a pénzügyőröket, de a kutatást nem tudta meghiúsítani.Az alapügyben az eredményes kutatás során beszerzett bizonyítékok megerősítették a költségvetési csalás gyanúját, így a bíróság később elrendelte az egyesület közszereplőnek nem minősülő egyik gazdasági vezetőjének letartóztatását. A nyomozó ügyészség ma gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, aki – a többi gyanúsítotthoz hasonlóan – tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen” – írja a közlemény.

A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ügynek összesen 5 gyanúsítottja van, köztük a korábban kihallgatott Iványi Gábor és dr. Gurmai Zita.

Eközben civil szervezetek csütörtök reggelre „Nem kell több Bibó-per!” címmel hirdettek szolidaritási gyűlést az ügyészség Belgrád rakparti épülete elé.

A helyszínen Iványi Gábor arról beszélt: kötelesség az egymás melletti kiállás.