Nem lesz fapados, amit a Wizz Air-vezér építtet a Budai Várban

Nem lesz fapados, amit a Wizz Air-vezér építtet a Budai Várban, zúgolódnak a szomszédok

Váradi József 2022-ben szerezte meg a budai Vár egyik utolsó, beépítésre váró telkét, idén kezdtek építkezni az instabil területen.

Zajt és füstöt okádó aggregátor, félredobált betonbóják, megsüllyedt járda – a közelben lakók nem fogadták kitörő lelkesedéssel, hogy Váradi József Wizz Air-vezér, illetve az érdekeltségében álló Vaxco Property építkezni kezdett a budai Vár oldalában. A szomszédokat azért is aggasztja az építkezés, mert a terület földtanilag nem túl stabil, a házak már így is repedezettek. A Szabó Ilonka utca a környék egyik legértékesebb utcája, a 16-os szám alatti, a Várhegy oldalában elhelyezkedő telek pedig egyike az utolsó üres telkeknek az amúgy szorosan beépült városrészben. A 717 négyzetméteres teleknagyság pedig még az agglomerációban sem számítana kicsinek.

Természetes, hogy a környéken lakók aggódnak, és sajnos az is természetes, hogy az építkezések zavaró zajjal, porral, akár füsttel járnak – mondja V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere. A helyhatóság komolyan veszi a lakók érdekeit és panaszait. A közterület-használati engedélyek feltételeinek betartását például naponta ellenőrzik az összes építkezésen. Nézik, hogy a zavarás módja és mértéke a jogszabályi kereteken belül marad-e. Az ingatlanok tulajdonosainak viszont joguk van építkezni, jogosultak munkagépeket és akár aggregátorokat is használni. Reggel 7 és délután 5 között ráadásul olyan magasak a törvényileg előírt zajhatárértékek, amelyeket egy normál építkezéssel szinte lehetetlen túllépni.