Amikor Bese kinyomja a telót. „Engem nem érdekel, ki kivel fekszik le”

A Blikk megkereste a főegyházmegyét, ahol lapunkkal közölték: bár van lehetőség arra, hogy a felfüggesztést visszavonják, ebben a konkrét esetben erre kevés esélyt látnak.

– Dr. Bábel Balázs érsek úr 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztette Bese Gergő Péter atyát a papi szolgálat alól. Ez határozatlan idejű, de véglegesnek tekinthető. Ez azt jelenti, hogy semmiféle lelkipásztori tevékenységet nem végezhet többé sehol a világon – közölte a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye munkatársa. Hozzátette: a határozat ugyan visszavonható, de ebben az esetben kevés esély van rá, hogy Bese újra gyakorolhassa a hivatását. – A konkrét felfüggesztésnél egy kánonra hivatkoztak és a Tízparancsolat 6. parancsával kapcsolatos szembeszegülés az indok – árulta el a főegyházmegye. Közölték azt is, hogy az dr. Bábel Balázs érsek már gondoskodott Bese Gergő helyettesítéséről is.

A 6. parancsolat így szól: Ne paráználkodj! Kíváncsiak voltunk rá, vajon a dunavecseiek ezután hisznek-e még plébánosukban. Telefonon értük utol a dunavecsei plébánia sekrestyését, Horváth Istvánné Gabit, aki azt mondta, nem hisz el semmit a vádakból.

– Én ezt teljes mértékben rágalomnak érzem. Nem hiszem el az atyáról azt, amiket róla írtak, azt gondolom, ez egy mocskos támadás. A helyiek nagyon szeretik a Gergő atyát, aki egy nagyon jó plébános – jelentette ki Horváth Istvánné Gabi.

Az egyik szomszéd elmondta, nem hallott rosszat a plébánosról.

Margó édesanyját Bese Gergő temette el / Fotó: Fuszek GáborMargó édesanyját Bese Gergő temette el / Fotó: Fuszek Gábor

– Nagyon meglepődtem, ezeket a dolgokat most hallom először. Amikor édesanyám elhunyt, őt kértem meg hogy temesse el, ennek kapcsán találkoztam vele egy megbeszélésen, teljesen normális volt. Elég sokan járnak templomba is, szerintem ez azt mutatja, hogy szeretik őt – mondta egy helyi hölgy, Margó.

Egy másik hölgy sarkosabban fogalmazott.

– Ez mindenkinek a magánügye, nem? Ameddig nem molesztálják a gyerekeket, engem nem érdekel, ki kivel fekszik le. Mit bánom én, hogy két felnőtt mit csinál egymással – vetette oda Eta.

Etát nem érdekli senki magánélete / Fotó: Fuszek GáborEtát nem érdekli senki magánélete / Fotó: Fuszek Gábor

A hír hallatán teljesen kikelt magából egy idős úr, akit szintén a közelben szólítottunk meg.

– Rendes, igazi katolikus ember. Nem is falusi papnak volna való, inkább magasabb rangra! Mindent megtesz a településért, amit csak lehet. Becsülik, tisztelik, ráadásul nagy tudású is! Semmi ilyesmit nem hallottunk róla, szerintem ez pletyka! Nem hiszem el, nem tudok elképzelni ilyesmit! – vélekedett Sándor.

Sándor szerint semmi rosszat sem lehet mondani Besére / Fotó: Fuszek GáborSándor szerint semmi rosszat sem lehet mondani Besére / Fotó: Fuszek Gábor

Próbáltuk elérni Bese Gergőt is, de az atya a második telefoncsörgésnél kinyomta a hívást.

Emellett megkerestük Hodász András laicizált papot is, akit Bese korábban kritizált, de Hodász nem kívánta kommentálni a dunavecsei atya felfüggesztését. Az Instagram-oldalán azonban megjelent egy 24 órán át látható bejegyzés, amelyben sejtelmes üzenetet tett közzé, miszerint „Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor benneteket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. (Lk 6,37)”.